BIH

Ministarstvo prometa BiH završilo novi pravilnik: Država će prijevoznicima oduzimati CEMT dozvole!

SAZNAJEMO

Autor:M. AŠČIĆ

28.2.2017

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH završilo je novi pravilnik o raspodijeli CEMT dozvola, koji bi trebao stupiti na snagu početkom marta. Ovo nam je potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva. 

Vjetar u leđa

Pejić nam je pojasnio da je izdavanje CEMT dozvola, koje služe za međunarodni transport tereta, prethodnih godina bilo predmet raznih istraga i postupaka, a da će se novim pravilnikom svim zloupotrebama definitivno stati ukraj.

- Ono što je suština jeste da smo novim pravilnikom veliku važnost dali oduzimanju CEMT dozvola. Ako se CEMT dozvole ne koriste pravilno ili dovoljno, Ministarstvo će ih oduzimati. Trenutno nemamo pravno normu koja je to omogućavala, a novi pravilnik bit će vjetar u leđa svim onim korektnim prijevoznicima - kaže Pejić.

igor-pejic

Pejić: Regulirana i minimalna korištenja 

Prema njegovim riječima, novim pravilnikom regulirana su i minimalna korištenja CEMT dozvola, što ranije nije bilo slučaj.

Minimalno korištenje

- Prijevoznici koji imaju austrijski CEMT, a ne koriste ga minimalno šest puta mjesečno na vožnje kroz ili u Austriju, dozvola će biti oduzeta i data drugim prijevoznicima na raspolaganje. Za one koji imaju italijanski CEMT, to će se odnositi na četiri puta mjesečno. Što se tiče ostalih zemalja, ako mjesečno prijevoznici ne naprave dvije minimalne vožnje pod teretom, i njima će biti oduzeta dozvola - kaže Pejić.

Nagrada onima koji prijave porez

Pejić tvrdi da je jedna od novina u novom pravilniku ta što će Ministarstvo prometa BiH nagrađivati prijevoznike koji prijavljuju porez na dobit.

- Ne prikazuju svi pravu dobit, to je evidentno i tome nismo mogli prije sati ukraj. To će se sada promijeniti. Povećavat ćemo, od sada, broj bodova za prijevoznike koji uredno prijavljuju dobit na porez i omogućit ćemo i povoljniju raspodjelu dozvola u odnosu na postojeće stanje - kaže Pejić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.