BIH

Svima nam je u interesu jaka privreda, zato smo danas tu

4.4.2017

Nakon obilaska štandova mostarskog sajma predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i premijer Hrvatske Andrej Plenković održali su press-konferenciju.

Plenković se još jednom zahvalio Ivanići, Čoviću i organizatorima sajma. Kako je kazao, pregledao je većinu štandova, te se uvjerio da su izlagači od jutarnjij sati potpisali veliki broj ugovora o saradnji, što je kako je kazom vrlo važno.

Ivanić je kazao da je bilo lijepo danas biti u Mostaru, gradu koji je pored privrednog danas bio i politički centar regije.

- Čuli smo ohrabrujuće poruku premijera Plenkovića. Mi očekujemo i dalje snažnu podršku Hrvatske. Svima nam je u interesu da nam privreda bude bolja, zato smo danas i obišli štandove, da vidimo s čim se susreću privrednici kako bi im popravili ambijent - naveo je Ivanić.

Plenković je na pitanje novinara komentirao i slučaj "Agrokor". On je kazao da je interes Vlade Hrvatske da osiguraju stabilnost privrede, te da će se pokušati naći rješenje i za "Agrokor" i njegove dobavljače.

Komentirajući isto pitanjem Ivanić je naveo da je za BiH važno da dobavljači koji dolaze iz ove zemlje budu isto tretirani kao i ostali.

Govoreći o političkom dijeli sajma, Ivanić je kazao da je lideri pokušavaju nešto korisno da urade, da se izmire.

Plenković je komentirao i problem izbornog zakona BiH. On je kazao da je to jedna od najaktuelnijih tema u BiH.

- Ono za šta smo mi zainteresirani jesta da se nađe rješenje izbornog zakona koje bi osiguralo da ne dolazi do situacija da jedan narod bira drugom narodu predstavnike. Dakle, naš stav je da trebamo naći rješenje da Hrvati, kao konstitutivan narodu u BiH, mogu birati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH - naveo je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.