BIH

Oprez: Najviše je lažnih kovanica od 1 KM

Piše: B. CERIĆ

21.4.2017

Kriminalne grupe u našoj zemlji konstantno u opticaj stavljaju krivotvoreni novac, i to uglavnom lažne konvertibilne marke, eure i američke dolare. Prema podacima koje nam je ustupila Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), najviše se u opticaju može naći lažnih kovanica od 1 KM, ali su “popularne” i novčanice od 20 i 50 KM.

Domaće valute

Prošle godine u CBBiH vještačeno je 1.036 krivotvorenih novčanica, od čega 821 novčanica KM, 162 novčanica eura i 53 američka dolara (USD). Kada je riječ o kovanom novcu, protekle godine u CBBiH registrirano je 2.676 KM lažnih kovanica, a najviše od 1 KM, i to 2.469.

Krivotvorina u apoenu od 100 KM bilo je 286, a potom u apoenu od 20 KM - 275. Lažni dolari su bili u apoenu od 100 USD, a otkriveno ih je 53. Što se tiče lažnih eura, najviše je otkriveno u apoenu od 50 eura.

Od 1. januara do 31. marta 2017. godine u CBBiH je registrirano ukupno 188 krivotvorenih novčanica, od čega 120 komada krivotvorenih novčanica KM, 55 novčanica eura i 13 novčanica američkih dolara. Ove godine u promet je ubačeno i 599 komada krivotvorenog kovanog novca KM, a najviše od 1 KM, i to 572.

- Krivotvorine domaće valute su u najvećem broju slučajeva ocijenjene kao loše, dok je većina krivotvorina eura i američkih dolara osrednjeg kvaliteta. Posmatrano po godinama, može se reći da su najčešće krivotvore novčanice u apoenima od 20 KM i 50 KM te kovani novac u apoenu od 1 KM. U poređenju s količinom novca u opticaju, radi se o malim količinama krivotvorina, koje ne mogu ugroziti monetarnu i finansijsku stabilnost - saopćeno je iz CBBiH.  

Zajedničke akcije

Kriminalne grupe u većini slučajeva lažni novac rasturaju po ugostiteljskim objektima, trgovinama i mjenjačnicama. U proteklom periodu u BiH otkrivene su i ilegalne štamparije, koje su pronađene na teritoriju Prijedora i Brčkog, ali u većini slučajeva krivotvorine dolaze iz zemalja regiona.    

- Mi smo u Distriktu Brčko imali akciju “Euro 2009”, u saradnji s policijom Republike Srbije, kada je na našem području otkrivena ilegalna štamparija. Tada je otkrivena velika količina krivotvorenog novca, a i kolege u Srbiji uhapsile su određen broj osoba. Važno je istaći da se sve akcije rade u saradnji sa Sudom i Tužilaštvom BiH, koji su nadležni za procesuiranje ovih krivičnih djela. Nakon ove akcije, bilo je slučajeva otkrivanja falsificiranih novčanica, ali u manjem obimu, jer su građani bili oprezniji i odmah su prijavljivali slučajeve stavljanja u opticaj lažnog novca - kaže Halid Emkić, portparol policije Distrikta Brčko BiH.

Prema Krivičnom zakonu BiH, za krivotvorenje novca predviđena je zatvorska kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Kako prepoznati falsifikat

Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu, koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi, koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije. Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju.

O svim ovim elementima CBBiH obavještava javnost prilikom puštanja u opticaj novih serija novčanica, a informacije su dostupne i na internet-stranici banke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.