BIH

Mlada studentica ostvarila san iz djetinjstva: Ranka uživa za volanom teretnjaka teškog 7,5 tona

Damjanović kaže da joj visina predstavlja problem pri penjanju u kabine ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONANJIN

18.7.2017

Prijedorčanka Ranka Damjanović (23), studentica završne godine studija drumskog saobraćaja i transporta na Panevropskom univerzitetu u Banjoj Luci, uživa za volanom kamiona.

Dovoljno godina

Vozačku za teretnjak težak  sedam i po tona ova buduća inžinjerka saobraćaja dobila je prije mjesec. Tako je i stavila tačku na san iz djetinjstva da se, dok su se njene drugarice igrale lutkama, a ona kamionima, jednog dana, kad odraste, nađe za volanom teretnjaka.

- Jednostavno, volim kamione. Htjela sam prvo polagati za kamion, ali kako nisam imala dovoljno godina,  položila sam za putničko vozilo. Kasnije za mali i veliki motor i na kraju za kamion. To mi je i najdraža vozačka, mada je prije obuke i polaganja bilo i malo komentara u stilu „šta će ti to, žensko si, ne treba ti“. Najviše od drugarica i sestara, ali nije me zanimalo - priča Ranka.

S osmijehom priznaje da joj je „mnogo lakše voziti teretno nego putničko vozilo, jer je iz kamiona sve mnogo preglednije, komotnije, ali i moćnije“.

Ranka s instruktoricom

 Tu je na svom terenu, mada u šali kaže da joj je najteže stići do volana.

- Visoka sam 169 centimetra i najteže mi se popeti u kabinu na visinu koja prelazi metar. To moram uvježbati - kaže Ranka, koja nakon završenog fakulteta prvo planira potražiti posao u struci.

Ako to ne uspije, nije isključeno da kao instruktor druge uči vožnji, koja joj itekako ide od ruke. Za sada planira ostati u BiH, ali ne bježi od mogućnosti da jednog dana upravo za volanom neke drumske krstarice plovi i evropskim cestama.

- Što da ne. I to je posao, čak i svojevrstan izazov. Ako ne dobijem radno mjesto u nekoj firmi ili ne budem instruktor, i ta je opcija otvorena - priča mlada Prijedorčanka i u šali dodaje da bi „šajbu njenog kamiona tada možda krasio poster nekog crnokosog momka s plavim očima“, poput njenih.

Ne voli autobus

A do tada, planira već najesen diplomirati i naredne godine položiti i za kamion s prikolicom. Jedino neće voziti autobus, jer je on kao prijevozno sredstvo uopće ne zanima.

Pohvale instruktorice

Puna hvale za Ranku je njena instruktorica vožnje Milena Bašić-Anđelić. Tvrdi da u 27 godina instruktorskog staža nije imala tako talentiranog ženskog kandidata.

- Sigurna sam da će me ova djevojka naslijediti. Ima poseban talent za vožnju. To je nevjerovatan dar s kojim je rođena. Razumije vozilo i s njim se slaže na najbolji mogući način. Šteta bi bilo da ode - kaže Milena, koja je Ranku već ubijedila da, nakon što diplomira, polaže i za instruktora vožnje.   









Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.