BIH

Alarmantno stanje u Oružanim snagama BiH : Vojnici se otrovali hranom!

( A. Kuburović)

Piše: S. D. - A. Nu.

20.7.2017

Pripadnici Oružanih snaga BiH oskudijevaju u mnogim namirnicama, a na jednoj lokaciji bilo je čak trovanja profesionalnih vojnih lica hranom, upozorio je Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik, na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost.

Problemi u ishrani

- Na jednoj lokaciji bilo je trovanja profesionalnih vojnih lica i to u informaciji koju sam vam dostavio nisam naveo. Informacije su daleko blaže od onoga što sam zatekao na terenu prilikom nenajavljenih posjeta lokacijama Krčmaricama i Gladna Brda – kazao je Šiljegović. 

On je istakao da su problemi u ishrani evidentni i u kasarnama „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju, „Adil Bešić“ u Bihaću i „Sinovi Posavine“ Orašje.

- Neki gledaju Oružane snage s Bistrika, gdje je sjedište Ministarstva odbrane, a ja sam na terenu i stanje je mnogo gore nego u izvještajima – upozorio je Šiljegović.

Šiljegović, Pendeš i Jeleč: Rasprava o stanju OSBiH na sjednici Komisije ( A. Kuburović)

On je ukazao i na problem „izbjegavanja vršenja dužnosti zbog zloupotrebe bolovanja u OSBiH, pa se ne može sastaviti ni straža“. 

Šiljegović je kazao i da postoji mogućnost da neko ciljano skriva informacije o stanju na terenu od čelnika MO i OSBiH.

Medijski spin  

Sjednici Komisije prisustvovali su i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč. 

Oni su odgovarali na brojna pitanja članova Komisije, a prije Šiljegovićevog obraćanja nazvali su probleme u ishrani vojnika „medijskim spinom“.

U konačnici, iako je Komisija jučer primila k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH, zaključeno je da se u narednom periodu utvrdi to ima li Komisija nadležnost da provede istragu o javnim nabavkama u tom ministarstvu na koje Komisija već duži period ima primjedbe.

Ima li buranije, riže, krompira...

Borislav Bojić, član Komisije koji je inicirao istragu, kazao je da je uključivanje Komisije u probleme nabavki u OSBiH neophodno.

- Hoću na terenu da vidi da li ima buranije, riže i krompira i da li je iko odgovarao ako toga nema - rekao je Bojić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.