BIH

Od 20 mlinova na Plivi, u šest se i dalje melje žito

Vodenice su izgrađene na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera ( Samed Žužić)

Piše: E. CRNKIĆ

21.7.2017

Jedna od znamenitosti kraljevskog grada Jajca je kompleks od 20 malih vodenica na rijeci Plivi.

Povećan broj 

Mlinovi se nalaze pet kilometara od centra Jajca, a izgrađeni su od hrastovog drveta i odlična su primjer tradicionalnog načina građenja i lokalnih tesarskih vještina.

Vodenice su izgrađene na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera. Prema podacima iz 1562. godine, u Jajcu su tada postojala 24 mlina, od kojih šest nije bilo u funkciji. No, već u 17. stoljeću taj broj je povećan na 26. Mlinčići su danas, iako dugo nisu bili u funkciji, dio jedinstvene panorame Plivskih jezera. 

Mlinovi su bili u vlasništvu imućnih zemljoposjednika, koji su davali na korištenje lokalnom stanovništvu, a porez na njih su plaćali u brašnu.

Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice, koje su mljeli u vodenicama, a kući su odlazili s brašnom.

Mlinovi obnovljeni 2005. godine

Historijska važnost mlinčića, kao ogledala nekadašnje bosanske tradicije rada i načina života, rezultirala je njihovom obnovom 2005. godine. Od tada je šest mlinčića ponovo u funkciji, dok se ostalima vratio prvobitni izgled i opet su postali dio prepoznatljivih simbola Jajca.

Kompleks od 20 vodenica na Plivi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je prije sedam godina kulturnim krajolikom.  

Četiri stoljeća

Ove vodenice danas su najviše na meti fotoaparata stranih i domaćih turista, koji imaju priliku da vide kako se na tradicionalan način već četiri stoljeća melje pšenica na ovim prostorima. 

Poštanska markica

Javno preduzeće “BH Pošta” izdalo je redovnu u decembru 2016. godine poštansku markicu “Plivska jezera s kompleksom mlinova na Plivi kod Jajca”. Markica je izdata u tiražu od 200.000 komada.

Zapaljene pa obnovljene

U maju 2011. godine nepoznati počinioci zapalili su četiri drvene vodenice koje su izgorjele skoro do temelja. Obnovljene su dvije godine poslije u sklopu 14. regionalnog restauracijskog kampa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.