BIH

Magazinović: Izetbegović se ponaša kao Dodik!

Tašlihan: Kome je obećana parcela na nacionalnom spomeniku, čime se krši i Dejtonski sporazum

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

1.8.2017

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovih dana nemuštim pojašnjenjima pokušava uvjeriti javnost da odluka kojom su ukinuli zabranu gradnje objekata na prostoru na udaljenosti od 20 metara od zapadnog zida Gazi Husrev-begovog bezistana u Sarajevu ne predstavlja prijetnju, odnosno ne ugrožava ostatke Tašlihana, nekadašnjeg kamenog karavan-saraja, sagrađenog 1543. godine, koji je dio cjeline proglašene, uz Bezistan, nacionalnim spomenikom.

Demonstracija moći

Međutim, da su i građani prepoznali da je riječ o klasičnoj uzurpaciji ovog prostora, koju su pojedincima omogućili moćnici demonstrirajući svoju silu, pokazuje i peticija koju proteklih dana potpisuje veliki broj Sarajlija, ali i turista, kako iz svih krajeva BiH tako i svijeta, da se zabrani gradnja na tom nacionalnom spomeniku.

Iza cijele priče o uzurpaciji nacionalnog spomenika za nečiji interes stoji odluka Predsjedništva BiH koju je u maju prošle godine, kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva, potpisao Bakir Izetbegović, a kojom je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isključeno dvoje međunarodnih članova, koji su bili glavna prepreke ranijim zahtjevima da se na ovom prostoru na Baščaršiji odobri gradnja.



Magazinović: Pripreme u toku

Iako Aneks 8 Dejtonskog sporazuma, osim tri domaća, nalaže i članstvo dva međunarodna stručnjaka u Komisiji, iz nje su tada isključeni strani profesori Martin Čeri (Cherry) i Zejnep Ahunbaj (Zeynep Ahunbay), čime je Izetbegović pristao na direktno kršenje Dejtonskog sporazuma.

No, odluka koju je potpisao Izetbegović uskoro bi mogla biti predmet rasprave pred Ustavnim sudom, potvrdio je za "Avaz" Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Naime, Magazinović je ranije od visokog predstavnika Valentina Incka (Inzka) na poslaničko pitanje o ovoj temi dobio odgovor da je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma.

Otjerali strance

- Nemam još informacije o tome je li visoki predstavnik poduzeo nešto konkretno nakon što je i on konstatirao da je Predsjedništvo BiH jednoglasno prekršilo Dejtonski sporazum odlukom da otjera strance iz Komisije za nacionalne spomenike. Sumnjam da jeste, ali nakon što to utvrdimo, planiramo u ovaj slučaj uključiti i Ustavni sud. Pripreme za to su u toku - kaže Magazinović.

Iako je Predsjedništvo BiH svoju odluku nazvalo privremenom, koja je bila na snazi do maja ove godine, ona još nije izmijenjena niti ima naznaka da će to biti učinjeno. To je, kaže Magazinović, razlog više da se u sve uključi Ustavni sud BiH. 

Izetbegović: Potpisao spornu odluku

- U odgovoru na moje pitanje Incko je ustvrdio da je bez stranaca u Komisiji za nacionalne spomenike dovedeno u pitanje donošenje odluka, ali i postojanje ove institucije definirane Aneksom 8 Okvirnog sporazuma za mir. Bakir Izetbegović ignorira ovaj stav visokog predstavnika i u tom smislu se ponaša slično kao Milorad Dodik - ocijenio je Magazinović.

Spremni srušiti Dejton zbog nekoliko stotina kvadrata

Magazinović je podsjetio da je na kršenje Dejtonskog sporazuma u ovom slučaju upozorio i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, kojeg je pitao u Parlamentu BiH šta će učiniti da zaštiti Tašlihan kao spomenik, kao i Dejtonski sporazum.

- Zvizdić je obećao dostaviti svoj stav o ovom pitanju i to još nije učinio. Sve to zajedno govori mnogo toga. Neko je namjerio da gradi poslovne prostore na temelju Tašlihana u srcu Baščaršije i zbog toga je spreman srušiti Dejton. Ako su na to spremni zbog nekoliko stotina kvadrata poslovnih prostora, zamislite na šta su spremni kada su u pitanju krupnije stvari. To se mora zaustaviti - kaže Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.