BIH

Otvara se prihvatilište za zlostavljanu djecu

Direktor Đurđević često igra fudbal s djecom

Piše: A. TABAK

2.8.2017

Većina mlađih štićenika u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama ljetni raspust provodi bezbrižno, igrajući se sa svojim prijateljima, pjevajući ili crtajući u obližnjem parku. Nakratko su, kako kažu za naš list, „zanemarili“ školu i zadaću koja mora biti završena do septembra. Oni malo stariji otputovali su na more ili se spremaju za izlazak u grad.

Dolazak rodbine

Nađu i Dženanu i Muhameda spojila je slična sudbina, zato se dobro razumiju i između njih, kako kažu, nema tajni. Zajedno se raduju dolasku roditelja, amidža, članova rodbine... Važno im je da nisu zaboravljeni te da voljeni za njih nađu vremena u tempu kada se užurbano živi.

- Ovdje sam od rođenja i sreća je da me majka posjećuje svake subote, tako da mi nije bilo teško da se naviknem na život u Domu. Naši dani, kada idemo u školu, ispunjeni su radnim obavezama, ali uvijek nađemo vremena za druženje, šetnju... - priča nam Nađa, učenica petog razreda u Zavodu „Mjedenica“.

Nađa, Dženana i Muhamed druže se godinama

Petnaestogodišnju Dženanu, koja u septembru kreće u deveti razred, često posjećuje amidža. Kod njega, kako kaže, ide u posjetu s bratom, koji je isto u Domu.

 

- Već osam godina sam ovdje i, zahvaljujući direktoru i svima koji brinu o nama, imamo sretno djetinjstvo - ističe Dženana.

Privremeni boravak

S duge strane, dok se djeca druže i raduju lijepim stvarima, direktor Saudin Đurđević brine kako da im omogući i pruži najbolje uvjete za život. U izjavi za „Avaz“ ističe da će u sklopu ove institucije uskoro biti otvoreno prihvatilište za zanemarenu i zlostavljanu djecu. U tim prostorijama, kako je zamišljeno, moći će boraviti privremeno, najdalje tri mjeseca.

Obnova stare kotlovnice

Nadalje, direktor Đurđević ističe da uposlenici Doma lijepo vrijeme uglavnom koriste da privedu kraju obnovu stare kotlovnice, tako da će ove zime djeca boraviti u toplijim prostorijama. Također, trenutno se mijenjaju stolarija i pločice. 

Počela zamjena dotrajale stolarije u prostorijama

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.