BIH

Propada nam roba na granici, procedure razvlače po tri dana!

Piše: E. HALIMIĆ

6.8.2017

Skup ministara trgovine, odnosno poljoprivrede, zemalja regiona, koji će biti posvećen problemu povećanja cijene fitosanitarne inspekcije za uvoz voća i povrća u Hrvatsku, bit će održan u ponedjeljak u Sarajevu.

Potvrdio nam je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Dodao je da će na ovaj skup doći predstavnici zemalja koje su pogođene odlukom Hrvatske.

Naša iskustva

 - Kakav je odjek kod bh. privrednika, pokazuju brojna pisma koja su ovih dana stigla na adresu Ministarstva. Namjera nam je da izađemo sa zajedničkim stavom, svaka zemlja izaći će sa svojim iskustvima. Nismo svi u istoj poziciji, jer nemamo svi istu vanjskotrgovinsku razmjenu. Zajednički stav dogovaramo prije sastanka, bit ćemo zajedno već u nedjelju navečer i bit ćemo spremni za ponedjeljak – pojasnio je Šarović.

Bh. izvoznici od stupanja novog pravilnika na snagu imali su dva probna izvoza i oba su završila previsokim troškovima.

 - Nemamo više interesa raditi ovaj posao, na granici je bilo reklamacija na kvalitet i izgubili smo novac. Ako ne dođe do ukidanja ove odluke, primorani smo odustati od izvoza u Hrvatsku – naglasili su bh. izvoznici u pismu upućenom Ministarstvu.

Dodali su da problem s cijenom inspekcijskog nadzora nije jedini, jer, kako su istakli, Hrvatska na svaki mogući način pokušava otežati postupak izvoza na njihovo tržište.

 - Inače, roba koju vozimo u Hrvatsku veoma je osjetljiva, a ova procedura na granici redovno se namjerno razvuče na tri dana! To za posljedicu ima da nam roba redovno propada, jer se ubuđa i na kraju imamo samo dodatne probleme i troškove. Redovno smo u dosadašnjoj proceduri uspijevali barem malinu plasirati na tržište Hrvatske istog dana kada se bere, ali više ni to nije moguće - dodali su bh. izvoznici.

Bez sumnje

Ministar Šarović, govoreći o brojnim pismima bh. proizvođača, kazao je da se niko ne treba brinuti niti sumnjati da je Ministarstvo spremno da odgovori na ovakav potez, jer svi koji trebaju, već znaju šta trebaju raditi.

 - Naša su očekivanja da ćemo ipak postići određeni dogovor s Hrvatskom. Ovo pitanje riješit ćemo na ovaj ili onaj način, a najbolji je da Hrvatska povuče svoju odluku i da revidira cijene kako bi one bile kao u državama EU – smatra Šarović.

Bolje im je da nas ne ljute

 - BiH ne zarađuje mnogo od izvoza voća i povrća u Hrvatsku, jer je u prošloj godini bilo izvoza u vrijednosti od oko 100 miliona KM. Za isti period Hrvatska u BiH izvozi 300 miliona eura vrijednosti robe, zbog toga oni ne smiju da nas ljute i moraju da nas poštuju. Kontramjere nisu pravo rješenje, pravo je da napravimo dogovor s njima. Inače, najefikasnija mjera je da svi u BiH kupujemo domaće proizvode - naglasio je Šarović.

2.413.967 KM vrijednost povrća izvezenog iz BiH u prvih 6 mjeseci ove godine

2.508.176 KM vrijednost voća izvezenog iz BiH u prvih 6 mjeseci ove godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.