BIH

Turiste najviše zanimaju predmeti iz vremena opsade i Olimpijade

Turistima zanimljivi i predmeti koji potječu iz Jugoslavije

Piše: I. BANDIĆ

6.8.2017

Za antikvarnice se može reći da predstavljaju jedna od rijetkih mjesta gdje se zainteresirani mogu upoznati s tradicijom i historijom jednog grada, naroda... Među izloženim predmetima najčešće se pronalaze sitnice poput porodičnog nakita i drugih uspomena. Također, nisu rijetki ni suveniri, stare knjige, koje su, uz važne historijske dokumente, obično nezaobilazan dio ponude svake opremljenije antikvarnice. U našem gradu postoji tek njih nekoliko, a među poznatijima su one na Markalama i Baščaršiji.

Porodična tradicija

"Restaurantika Babić", smještena nedaleko od Baščaršijskog trga, jedna je od rijetkih antikvarnica koje još posluju u gradu.

- Prije otvorenja antikvarnice dugi niz godina bavili smo se sličnim poslom, za koji se može reći da je iz ljubavi prema starinama već prerastao u porodičnu tradiciju - istakla je vlasnica Selma Babić.

Tokom turističke sezone obim posla je nešto veći, dok su strani turisti još najčešći kupci. Njima su, tvrdi Babić, posebno zanimljivi predmeti koji potječu iz perioda bivše Jugoslavije, uz nezaobilazne suvenire koji se tiču Ljetnih olimpijskih igara 1984. godine.

Predmeti koji svjedoče o opsadi Sarajeva, poput vojnih obilježja, tablica i raznih oznaka, također, plijene pažnju turista.

Zamjena i otkup

Domaći posjetioci u antikvarnicama najčešće traže stare knjige, dokumente, a nerijetko se, osim kupovine, raspituju i za zamjenu odnosno prodaju predmeta.

- Mlađe generacije često u našu antikvarnicu donesu predmete koje im više nisu potrebni, a obično su ih pronašli negdje u naslijeđenim stanovima - kazala je Babić te dodala da ti "prodavači" nisu upoznati s pravom vrijednošću takvih predmeta.


Antikviteti svjedoče o prošlim vremenima

Dio ponude su i razni suveniri

Najvredniji novčići

Uz stare dokumente, među najskupljim artiklima koji se prodaju izdvajaju se broševi i novčići, vrijedni i do deset hiljada maraka.


Antikvarnice rijetke u gradu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.