BIH

Penzioneri najavljuju “vruću” jesen: Dijalizni pacijenti spremni su umrijeti pred vratima vlasti

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

5.8.2017

Penzioneri iz Federacije BiH tvrde da će jesen koja dolazi biti - vruća. Ne isključuju mogućnost da će im se na protestima, najavljenim odmah poslije godišnjih odmora, pridružiti i drugi - građani i organizacije. U pripravnosti je Sindikat BiH. Dio poljoprivrednika, onaj iz RS, razmišlja o nepopularnim mjerama, ali najteži protest koji bi mogao da se desi već idući mjesec je onaj koji najavljuju bolesnici na dijalizi. Oni su spremni ići do kraja!  

Isključenje s dijalize i višednevni boravak ovih bolesnika pred vratima federalne vlasti može spriječiti samo donošenje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, ali za sada nije poznato kada će taj zakon biti pred članovima Vlade FBiH, a pogotovo kada će biti pred parlamentarcima. Problem je što nisu svi kantoni dostavili mišljenje na nacrt zakona, čak ni nakon datog im roka. 

- Planiramo višednevne proteste, pod šatorima. Još nismo sigurni gdje će to biti, pred Vladom ili Parlamentom FBiH - ističu u Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, iz kojeg podsjećaju da bi predviđene izmjene zakona značile više transplantacija i veću šansu za život, ako ništa mlađih.

Marka dnevno 

Koliko se sada zna, 14. septembra na ulicu bi izašlo oko 20.000 penzionera iz FBiH i njihov protest pred Parlamentom FBiH je izvjestan. Može ga spriječiti samo povećanje penzija do 5. septembra, a do toga, sumnjaju penzioneri, teško će doći.

- Odgoda može biti jedino da nam avgustovske penzije povećaju za deset posto, a znat ćemo 5. septembra, kada počne isplata. Ali Vlada je rekla da to ne može do donošenja Zakona o PIO, što je, također, naš zahtjev. Taj zakon Parlament FBiH odbacuje - kazao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ističe da im penzije nisu povećane četiri godine, a rasli su troškovi života.

- Tih deset posto koje tražimo je zapravo jedna KM dnevno. Minimalna penzija koju prima većina penzionera je 326 KM. Deset posto je 32 KM mjesečno - pojasnio je Rapa.  

Podsjetio je da su 2013. godine najavili protest, ali su odustali zbog povećanja penzija, a da je sadašnja Vlada FBiH uspjela samo u tome da se penzije isplaćuju na vrijeme.

Na oprezu

Savez samostalnih sindikata BiH je, kaže prvi čovjek Ismet Bajramović, u „vanrednoj situaciji“, odnosno na oprezu, i prate sudbinu Općeg kolektivnog ugovora o radu, za koji su vezani granski kolektivni ugovori.

- Bit će vruće najesen ako se pokušaju uništiti kolektivni ugovori. Zavisi sve od poteza Vlade FBiH. Ona treba da djelovanje Općeg kolektivnog ugovora proširi na cijeli teritorij FBiH. Četiri puta je rekla da će ga proširiti - kazao je Bajramović.

Dodao je da i druge stvari predstavljaju opasnost po prava radnika, a tiču se odredbi zakona o štrajku, o doprinosima i o porezu na dohodak, koji su Sindikatu sporni. 

Na pitanje koliko bi im trebalo da organiziraju masovni protest, odgovorio je da su 2015. godine za tri dana izveli na ulicu 12.000 ljudi.

Septembar će biti „veliki izazov“ i za Savez sindikata RS, kako je rekla predsjednica Ranka Mišić. Ona ističe da se početkom septembra očekuje analiza primjene novog zakona o radu, kojem Savez nije dao podršku. Nakon toga će se razmišljati o narednim potezima. 


Nepopularne mjere 

Dok iz više udruženja poljoprivrednika u FBiH tvrde da nemaju razlog za protest jer se počinju ispunjavati zaključci s tematske sjednice o poljoprivredi održane u Parlamentu FBiH, iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ne isključuju nepopularne mjere, time i protest, ako Vlada RS ne proglasi stanje elementarne nepogode i ne pomogne ovom sektoru da opstane.

- Za mjesec se to mora riješiti. Ako nam se ne pomogne, naredne godine nećemo moći nastaviti s poljoprivredom. Prvo je bio mraz, pa grad i sada suša. Uništeno je 50 posto poljoprivrednih proizvoda, a vidjet ćemo koliko još će biti uništeno jer najavljuju nastavak visokih temperatura - upozorio je Dragoja Dojčinović, predsjednik UO Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.