BIH

Bićo: BiH mora uzvratiti istom mjerom, klin se klinom izbija

Hrvatska uvela pojačan inspekcijski nadzor

Piše: T. ROKVIĆ

7.8.2017

U Sarajevu bi danas trebao biti održan sastanak predstavnika BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, na kojem bi zemlje regiona trebale razmotriti mjere koje je uvela Vlada Hrvatske o pojačanom inspekcijskom nadzoru, potvrđeno nam je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Stav o taksama

Riječ je o sastanku resornih ministara koji bi trebali zauzeti zajednički stav o drastičnom povećanju taksi za pregled voća i povrća pri njihovom uvozu iz zemalja koje nisu članice EU, odnosno o povećanju cijene fitosanitarnog pregleda sa 12 na 270 eura.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo u izjavi za “Avaz“ kaže da je BiH na mjere iz Hrvatske morala reagirati kontramjerama.

  - Ako je 270 eura njihov fitosanitarni pregled, naš bi trebao iznositi dvostruko, 540 eura. Klin se klinom izbija. Samo uraditi ono što je Srbija uradila, kontramjeru, pa da vide kako je – izričit je Bićo.

Podsjeća da je zbog takvih mjera propalo dosta robe iz Hrvatske na granici sa Srbijom te da je zbog šteta koje prijete poljoprivrednicima neophodno što prije riješiti ovaj problem.

Prave smetnje

- Napokon nam je roba počela ići nesmetano, a oni naprave smetnje. Tako je bilo s mlijekom, a evo sada i s voćem i povrćem. Sutra će početi i putnicima praviti smetnje. Zvaničan stav poljoprivrednika je da se to treba presjeći - izričit je on.

Prije nekoliko dana ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je Evropskoj komisiji pismo povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj.

On je upozorio na činjenicu da enormna naknada propisana novim pravilnikom predstavlja opterećenje koje će znatno umanjiti konkurentnost naših izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura voća i povrća na hrvatsko tržište.

Dodatni problem i suša

Poljoprivrednicima FBiH u moru problema dodatni je nanijela i suša izazvana visokim temperaturama ovog ljeta. Kažu, kolika je tačna novčana šteta, neće se znati dok se sve ne popiše.

- Cijene kukuruza, voća, žitarica... su različite pa još ne možemo govoriti o tačnoj cifri koliko iznose gubici. U cijeloj Federaciji samo je jedna općina do sada proglasila stanje elementarne nepogode, ali ne zbog suša nego leda, ali to je nebitno, bitno je da je proglašena. O ostalom se ne oglašava niko ni u općinama, ni u kantonima, ali ni u državi - kaže Bićo.

U Srbiji bez hrvatskih proizvoda

Srbijanski mediji prenijeli su jučer da je Srbija, osim voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske. Zbog toga tih proizvoda, kako prenose, neće biti na tržištu u narednih 30 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.