BIH

Uskoro otvorenje spomenika u Gradačcu: "Ljiljan" visok 16 metara izgrađen u čast svim borcima Armije RBiH

Gradačac

Piše: E. T.

8.8.2017

Spomenik „Ljiljan“, koji je sagrađen u čast svim braniocima Bosne i Hercegovine na lokalitetu Bandera kod Gradačca, bit će otvoren 20. avgusta.

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od dva dunuma. ''Ljiljan'' visine 16 metara bit će okružen parkom koji simbolizira odbranu ovog dijela Bosne. S ove jedinstvene kote pogled dopire do Gradačca, Posavine i dijela Slavonije.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca „Patriotska liga“ Gradačac, odakle ističu da su značajnu ulogu u finansiranju gradnje imali domaći privrednici.

Do sada je Općina Gradačac učestvovala sa 20.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona sa 10.000 KM, resorno federalno ministarstvo sa 12.000 KM, a tu su i donacije privrednika subjekata i pojedinaca.

Projekt je podržala i Islamska zajednica u BiH, a od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića potekla je ideja da se spomenik proglasi dovištem domovini.

U subotu, 19. avgusta, od 19 sati u kompleksu spomenika najavljen je prigodan vjerski program, dok je svečano otvorenje najavljeno za nedjelju, 20. avgust, uz prisustvo zvaničnika svih nivoa vlasti i Islamske zajednice u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.