BIH

Ljekari KCUS-a u strahu, javnost zgrožena: Sramotno je što je Sebija poslala policiju na hirurge

Ismet Gavrankapetanović i Sebija Izetbegović

Piše: A. NUHANOVIĆ

8.8.2017

Još se nisu slegle emocije nakon što je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), smijenila s mjesta šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Snimak i zapis

Građani su potezom direktorice, koja je na ovo mjesto došla samo zahvaljujući suprugu, članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, zgroženi. Stručna javnost, a ponajviše ljekari, gotovo da nemaju riječi. Šokirani su jer se direktorica, uz podršku predsjednika Upravnog odbora (UO) Jasmina Kapetanovića, usudila podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica ili više njih, kolega, ljekara, koji su dali podršku dr. Gavrankapetanoviću.

Za priču je potrebno dodati da je Kapetanović muž vlasnice apoteke „Dina“ Eneide Kapetanović, inače najbolje Sebijine prijateljice. O njemu kolege nemaju baš puno toga reći, osim da je „osrednji“ doktor, koji se ne izdvaja ni znanjem, ni radom, ni trudom.

Inače, Kapetanović je za predsjednika UO imenovan neposredno nakon što je Izetbegović sjela na direktorsku poziciju. Cilj je bio da „prva dama bolnice“ radi šta poželi, otpušta i na rukovodeće pozicije postavlja koga hoće.

Od Uprave KCUS-a tražili smo na uvid krivičnu prijavu. No, direktorica je krije kao zmija noge, a u tome joj Kapetanović svesrdno pomaže. No, šokantno je da je tu odluku upravo on prezentirao na sastanku ljekara. Pred cijelim kolegijem, na kojem se raspravljalo o stanju pacijenata i operacijama, Kapetanović je pred hirurzima i mladim specijalizantima objavio da se protiv nekih uposlenika KCUS-a vodi istraga u policiji, naglašavajući da se sve sa sastanka snima, ali i zapisuje. Uz njega je bila i pravnica UO koja je pratila da sve bude ''pod konac“.

- Odluka koju je UO donio, a Sebija aminovala, odobrila, da naprave krivične prijave i pošalju policiju na hirurge koji su samo iznijeli mišljenje je sramna. Nikada u povijesti medicine i hirurgije niko takvu odluku nije donio. Imena direktorice Izetbegović, Kapetanovića i njima odanih će se po sramoti pamtiti - kažu ljekari, koji iz straha ne žele da ih imenujemo.

I dok Sebija okuplja ljude oko sebe koji će je podržati u njenim odlukama, štetnim za bolnicu i pacijente, uz prof. Gavrankapetanovića stali su članovi Udruženja ortopeda i traumatologa BiH.

Ovo je udruženje pozdravilo napore Uprave KCUS-a da popravi stanje, ali ističu da se stanje ne može popraviti bez učešća stručnog kolegija klinike.

- U praksi i u bolničkim statutima stručni kolegij je najmeritorniji da ocijeni kvalitet svakog predloženog kandidata i prijedloga koji se odnosi na ustroj klinike. Stoga se treba poštovati mišljenje većine članova kolegija, a nikako vršiti pritisak na njih. Iz tog razloga čudi reakcija UO na pismo kojim određeni broj kolega s Klinike za ortopediju izražava svoje mišljenje, dajući podršku profesoru Gavrankapetanoviću - navedeno je u pismu.

Jasno su naveli i da struci i ljekarima ne bi trebalo biti uskraćeno pravo iznošenja mišljenja, pogotovo kada se radi o krucijalnim pitanjima za funkcioniranje ovako značajne ustanove.

Zbiti redove

- Bilo bi vrlo dobro i značajno za našu struku da se ta situacija što prije okonča, kao i pritisak na kolege s Ortopedske klinike, jer zbog toga svi trpimo štetu u javnosti - navedeno je u dopisu koji je na adresu KCUS-a poslan u subotu, a potpisuje ga predsjednik, doc. dr. sc. med. Slavko Manojlović.

Udruženje poručuje da se na KCUS-u trebaju zbiti redovi i davati maksimum "da bismo sebi i potomcima osigurali kvalitetnije uvjete života“. Na kraju je zaključeno da je cilj da se prevaziđe trenutna situacija i zaustavi daljnja šteta.

- Posljedice ne treba snositi niko, ponajmanje ljudi koji su, zajedno s Gavrankapetanovićem, gradili kliniku i danas rade stručan i savjestan posao - navedeno je, između ostalog, u ovom dopisu.

Gavrankapetanovićev doprinos razvoju KCUS-a

Udruženje ortopeda i traumatologa BiH navodi da je prof. Gavrankapetanović jedan od nosilaca razvoja ortopedije u BiH i jedan od njenih simbola. U pismu podrške naveli su da je ova ortopedska klinika najveća i najznačajnija u BiH i najstarija ustanova ovog tipa, s višedecenijskom tradicijom.

- Postoje samo četiri redovna profesora ortopedije i Gavrankapetanović je jedan od njih. Izveo je i obučavao na desetine mladih ortopeda, magistara i doktora nauka i njegova stručna i naučna težina je istinska, poznata i neupitna. Svojim radom veoma je doprinio razvoju KCUS-a, regionalnoj i evropskoj promociji ove ustanove - potpisuje Manojlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.