BIH

Ubistvo Ugljena je ključ za sva dešavanja

Piše: E. D. A.

10.8.2017

Još jedan u nizu tekstova Istraživačkog tima “Slobodne Bosne” koji je budio veliku pažnju javnosti datira još iz februara 2002. godine, ali je i s današnje vremenske distance vrlo aktuelan, posebno jer se tiče tadašnje istrage Haškog tužilaštva o ubistvu 12 srpskih zarobljenika u sarajevskom Velikom parku.

Nerazjašnjeni atentati

- Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo i istražitelji Haškog tribunala ovih dana sinhronizirano rade na finaliziranju dosjea "Ševa". Dok se haški istražitelji bave djelovanjem "Ševa" zbog zločina nad zarobljenim srpskim vojnicima u Velikom parku, policija se bavi ulogom "Ševa" u unošenju i iznošenju državnog novca iz BiH tokom rata, slučajevima “Ugljen” i “Pogorelica”, nerazjašnjenim atentatima i ubistvima - najavili su u uvodu novinari SB-a donoseći detalje o dotadašnjim rezultatima istrage u tekstu od 28. februara 2002. godine pod naslovima: “Pogorelica, “Ševe”, Ugljen, Leutar: Obnovljena istraga o zločinima i teroru; Hag preuzeo dokumentaciju o Velikom parku i očekuje se optužnica protiv čelnika RMUP-a; Rasvjetljavanjem „Pogorelice“ otkrit će se ubice Ugljena, a možda i Leutara!”

Faksimil teksta u SB-u od 28. februara 2002. godine o uvezanosti slučajeva “Pogorelica”, “Ševe”, “Ugljen”, “Leutar”. Faksimil teksta u SB-u od 28. februara 2002. godine o uvezanosti slučajeva “Pogorelica”, “Ševe”, “Ugljen”, “Leutar”

Tu SB elaborira kako je “veliki problem bio identificirati trojicu ljudi koji su izvršili pritisak da se dokumentacija vezana za iznošenje novca iz Sarajeva proslijedi u Upravu vojne bezbjednosti Glavnog štaba ARBiH”, ali da će “posao biti uveliko olakšan kada Jusuf Jašarević, načelnik Uprave vojne bezbjednosti ARBiH, Himzo Popović, načelnik Odjeljenja za kontraobavještajne poslove Uprave vojne bezbjednosti, i Safet Šubo, referent u Upravi, objasne zašto su i po čijem naređenju "papire" o prenošenju novca arhivirali u Vojnoj bezbjednosti”

Podsjeća se i na tezu da je Nedžad Ugljen, bivši drugi čovjek bošnjačke tajne policije (AID), ubijen 28. septembra 1996. godine, jer se sumnjalo da je on Amerikancima "provalio" postojanje kampa na Pogorelici.

- “Ubistvo Ugljena je ključ za sva dešavanja. Kada se otkriju ubice i nalogodavci Ugljenovog ubistva, bit će jasnije aktivnosti “Ševa”, slučaj “Pogorelica” i sve ostale do sada nerazjašnjene stvari", objašnjavaju u Federalnom MUP-u - piše Istraživački tim “Slobodne Bosne” na početku teksta od 28. februara 2002. godine te nastavlja:

Finaliziranje dosjea

- Ovih dana su bosanski policijski i sudski organi zauzeti reaktueliziranjem istrage o ubistvu bivšeg pomoćnika direktora AID-a Nedžada Ugljena, slučajem “Pogorelica”, aktivnostima u vezi s iznošenjem novca iz BiH tokom rata, što je sve navedeno pod zajednički nazivnik: finaliziranje dosjea “Ševe”. 

Čitulja koju je porodica objavila nakon ubistva Ugljena 28. septembra 1996. godine. Čitulja koju je porodica objavila nakon ubistva Ugljena 28. septembra 1996. godine

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo i istražitelji Haškog tribunala svoj dio posla rade koordinirano. I dok se haški istražitelji bave djelovanjem “Ševa” vezano za zločin nad zarobljenim srpskim vojnicima u Velikom parku, sarajevsko tužilaštvo je fokusirano na ulogu “Ševa” u unošenju i iznošenju državnog novca iz BiH tokom rata, slučajevima “Ugljen” i “Pogorelica”.

Najveći dio istrage o ubistvima 12 srpskih zarobljenika, koje se desilo početkom 1992. u Velikom parku, već je okončan. Identificirana su imena počinilaca ubistava, ali ostaje otvoreno pitanje koga će iz vrha MUP-ovih struktura, po liniji komandne odgovornosti, Haški sud pozvati na odgovornost - pitanje je koje je prije 15 godina otvorila “Slobodna Bosna”.

Lagumdžijina uloga

Lagumdžija: Najavljivano saslušanje. Lagumdžija: Najavljivano saslušanje

- S druge strane, osvjetljavanje uloge “Ševa”, u unutarbosanskim dešavanjima, podrazumijeva povezivanje nekoliko istraga i reaktueliziranje događaja datiranih na sam početak rata u BIH.

"Problem je na početku bio što je postojanje “Ševa” najprije žestoko demantirano, a sada se za sve kriminalne aktivnosti ili zločine kaže: to su napravile “Ševe”. Na taj način se naš posao ne olakšava", kažu u sarajevskom tužilaštvu. 

Sarajevsko tužilaštvo i istražitelji Haškog tribunala prije 15 godina zajedno radili na finaliziranju dosjea "Ševa". Sarajevsko tužilaštvo i istražitelji Haškog tribunala prije 15 godina zajedno radili na finaliziranju dosjea "Ševa"

Kako saznajemo, sa “Ševama” ili bez njih, jedna od osoba koja bi trebala biti saslušana u vezi s finansijskim transakcijama vršenim početkom rata bit će bivši potpredsjednik Vlade, a sadašnji lider Alijanse za promjene Zlatko Lagumdžija. Iz ureda dr. Lagumdžije nam je na pitanje postavljeno vezano za ovu temu odgovoreno da dr. Lagumdžija o aktivnostima “Ševa” ne zna ništa, dok je vezano za finansijske transakcije, kako nam je rečeno, poručio: "Ako neko zna da sam za nešto kriv, neka me tuži" - objavila je “Slobodna Bosna” u tekstu od 28. februara 2002. godine.

Najmanje dvije osobe uključene u ubistvo Ugljena!

- Višemjesečna istraga o ubistvu Nedžada Ugljena koju su zajednički vodili inspektori AID-a i Federalnog MUP-a, kao što je poznato, nije dala nikakve rezultate niti je Ugljenov ubojica otkriven i kažnjen. Prema pouzdanim informacijama, izvjesni S. M., blizak ekstremnim mudžahedinskim krugovima u BiH, bio je jedini osumnjičeni za atentat, ali je usljed nedostatka dokaza oslobođen. Obnovljena istraga o Ugljenovom ubistvu koja se provodi posljednjih nedjelja pokazala je da su u ubistvu bivšeg drugog čovjeka AID-a neposredno učestvovale najmanje dvije osobe.

Prva, sasvim pouzdano je utvrđeno, koja je radila u AID-u i pratila Ugljenovo kretanje kobnog dana u jesen 1996. godine, a potom dala upute ubici gdje će se i u koliko sati Ugljen pojaviti bez ikakve pratnje. Izvori iz FMUP-a i AID-a tvrde da bi se imena osumnjičenih, a kasnije i njihovih nalogodavaca vrlo skoro mogla znati! - tvrdila je “Slobodna Bosna” prije 15 godina.

(Sutra: Kako je Zlatko Lagumdžija ovlastio Taiba Torlakovića i Fahrudina Alića da po svijetu skupljaju novac za Armiju RBiH; Ko je ubio Taiba Torlakovića, ali i potpredsjednika ratne Vlade Hakiju Turajlića)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.