BIH

Analitičari za Avaz.ba o mogućem nuklearnom ratu: Sjeverna Koreja je u omladinskoj fazi uzvrata vatre, SAD bi ih uništile

A. TIRO

11.8.2017

Cijeli svijet ponovo je na nogama nakon novih prijetnji koje je uputio sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un Sjedinjenim Državama, ali i zemljama u regionu.

Nove napetost

Zečević: Neće doći do nuklearnog sukoba

Politički analitičar Berko Zečević je, za Avaz.ba, kazao kako ovi potezi Sjeverne Koreje predstavljaju najhrabriju prijetnju, ali i naglasio kako smatra da ne može doći do nuklearnog sukoba.

- Veliko je pitanje hoće li Sjeverna Koreja lansirati rakete prema Guamu i hoće li one preletjeti Japan. Amerika je sposobna da zaustavi sve te rakete svojim štitovima i sa tog stanovišta, to nije problematično. Ono što je problematično, jeste odgovor Amerike na taj potez Sjeverne Koreje. Vjerovatno bi, po mom mišljenju, onda oni reagirali na način da upute svoje nevidljive bombardere i neutraliziraju sjevernokorejske nuklearne odnosno raketne potencijale - kazao je Zečević.

Šarena laža

Posebno je naglasio i izjavu sjevernokorejskog generala koji je, prije nekoliko dana, kazao da im treba četiri dana da lansiraju rakete dalekog dometa, koja govori da ta zemlja nije u stanju da djeluje ekstremno u borbenim uvjetima.

- Sjeverna Koreja je, po mom mišljenju, još uvijek u omladinskoj fazi uzvrata raketnog naoružanja i u tom momentu, smatram, da ih SAD mogu uništiti - istakao je naš sagovornik.



Kina će uvijek stajati iza Sjeverne Koreje


Zečević se osvrnuo i na najave iz Kine u kojoj su poručile da će braniti Sjevernu Koreju ukoliko ta zemlja bude prva napadnuta, a da se neće miješati ukoliko Sjeverna Koreja prva izvrši napad. To je okarakterizirao kao diskutabilnu izjavu.

- Pitanje je kada će Sjeverna Koreja lansirati projektile, da li bi se vidjelo da nose nuklearnu bojevu glavu. To je samo šarena laža. Kina će stajati iza Sjeverne Koreje, kao što je stajala iza nje i 1953. godine, jer je tada najviše poginulo  Kineza - zaključio je Zečević.

Naime, kao što je poznato, Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana izvršila još jednu raketnu probu, nakon čega je hitno sazvana sjednica Vijeća sigurnosti UN na kojoj su jednoglasno usvojene nove sankcije za ovu izoliranu zemlju.


Odgovor Sjeverne Koreje je bio brz. Vodstvo ove zemlje sada prijeti da će ispaliti četiri projektila Hwasong-12, koji će preletjeti Japan i sletjeti u more  30-tak kilometara od Guama.


Na ove prijetnje predsjednik SAD Donald Trump kazao je kako će se, ukoliko se to i desi, Sjeverna Koreja suočiti sa vatrom i bijesom kakvu svijet nije još vidio.


I dok svi smatraju da bi ispaljivanje raketa na Guam, gdje se nalazi i američka vojna baza, bio čin samoubistva za Sjevernu Koreju, sada se u sve uključila i Kina, koja je saopćila da bi, ukoliko SAD napadnu Sjevernu Koreju, branile svoje "komšije", a ukoliko bi Kim Jong-Un prvi napao, onda se ne bi miješala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.