BIH

Iz Hrvatske se dolazi u BiH na studij, iz BiH u Hrvatsku po odijelo za maturu

Na pijacu dolaze kupci iz Hrvatske

Avaz.ba

13.8.2017

Svakodnevni život spojio je mještane Bosanske Gradiške i više susjednih hrvatskih općina i županija. Odugovlačenje izgradnje novog mosta na rijeci Savi, na prvi pogled, kao da je pokidao mostove između Bosanske Gradiške sa susjedima iz druge države u Novskoj, Staroj Gradišci, Okučanima, Novoj Gradišci, Bogićevcima, ali nije. Ljudi žive i rade, naslanjaju se jedni na druge, pomažu se. Tako su nastale nezvanične, a potom i zvanične veze i saradnja.

Kajakaši pa političari

Najprije je stigao generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci Zlatko Kramarić, a zatim su se sastali gradonačelnici nekoliko prekosavskih općina. Uključile su se i agencije za razvoj iz Hrvatske. Obje su strane najveću šansu za razvoj vidjele u sportu i turizmu.

Upravo je sport, uspješna saradnja kajakaških klubova iz Bosanske Gradiške, Slavonskog Broda, Belišća i Osijeka, bio prethodnica svih dogovora.

- Tako je rođena ideja da se načini korak dalje i da zajedničkim projektima unaprijedimo sport i turizam - rekao je Miodrag Manojlović iz Bosanske Gradiške, koordinator u projektima prekogranične saradnje.

Na zvanične susrete političara s dvije strane Save nisu čekali đaci i studenti. Blizina Bosanske Gradiške i zanimljiv izbor zanimanja u Tehničkoj školi bio je izazov za osnovce iz Stare Gradiške i Okučana.

Vlado Tomić, direktor škole, kaže da su se oni odlično uklopili.

- To su dobra djeca, željna znanja i druženja. Oni su izgradili mostove s našom opštinom, praktično i s državom. Ti potencijalni stručnjaci mogu nam u budućnosti biti veliki prijatelji - dodaje.

Dolaze i studenti

I Visoka škola ‘Primus’ iz Bosanske Gradiške ima potpisan ugovor o prekograničnoj saradnji s nekoliko visokih i srednjih škola iz Hrvatske.

Boris Matiz iz Nove Gradiške upravo tu studira ekonomiju.

 

- Odlično sam primljen i vrlo brzo sam uvidio prednosti školovanja u BiH u odnosu na naše fakultete. Ovdje su cijene povoljnije, blizu je, mi, studenti, smo u centru pažnje. Došao sam po preporuci mojih kolega i nisam pogriješio - rekao je Matiz.

Granica nema ni u životu ni u mislima Miše i Ljeke Barišić, Emilka Gubića, Zorana Račića i Zorana Kneževića iz Bok Jankovca, malog mjesta na bh. granici. Svi imaju rodbinu, prijatelje i nekretnine preko Save, na hrvatskoj strani.

Tamo su Anton i Jozo Gubić, Josip Saček i Snježana Guberović koji, opet, imaju puno razloga za prelazak granice i ulazak u BiH. Oni su spona između dvije države, rješavaju male, ali ponekad i životno važne probleme.

- Mnogo puta smo jedni drugima izašli ususret kod hitne nabavke lijeka, rezervnog dijela za mehanizaciju ili automobile, repromaterijala za poljoprivredu. Družimo se i pomažemo jedni drugima - kaže Emilko Gubić.

Vlasnici više trgovačkih radnji u neposrednoj blizini graničnog prijelaza kažu da su im kupci iz susjednih hrvatskih mjesta veoma značajni i dobrodošli.

- Obično kod nas kupuju pivo, kafu, cigarete, štampu, te školski pribor i odjeću. Svako jutro porazgovaramo o običnim životnim pitanjima – govori nam trgovac Zoran Dragičević.

Snježana Guberović iz Stare Gradiške kaže da je barem dva puta sedmično u Bosanskoj Gradišci na pijaci, jer je jeftinije, a i vuče je nostalgija jer je rođena u Novoj Topoli.

Kajakaši inicirali saradnju

Niže cijene

Hrvati dolaze u Bosansku Gradišku i na šišanje, ćevape, burek i sirnicu, odmore u kafićima, remontiraju automobile. Zanimljivo je da većina automobila u susjednim hrvatskim mjestima ide na benzin s pumpi u BiH, jer je cijena značajno niža. U Bosanskoj Gradišci mijenjaju gume, svjećice, pa čak odrađuju i limarske radove.

Bosanci odlaze u Hrvatsku da nabave prestižan mobitel, tablet ili računar, motornu pilu, te garderobu za matursku večer, rođendan ili vjenčanje.

I bez novog mosta mještani s obje strane granice prvi su kročili u zajednički život. Za njima su krenuli sportisti, ljubitelji prirode, privrednici i konačno političari. Da se išlo obrnutim redom, saradnja bi se, sigurno, odvijala na više frontova i s više mostova.

I zubari spona između dvije države

Iako BiH nije u Evropskoj uniji, Bosanska Gradiška i druga pogranična mjesta poznata su i po vrhunskim zdravstvenim radnicima, prije svega stomatolozima.

- Iako u Hrvatskoj uživamo zdravstvenu skrb, redovito dolazimo u BiH kod zubara. Znatno su jeftiniji i rade veoma kvalitetno, a raspolažu i vrhunskim materijalima - kaže Ivanka iz Okučana, koja je zubaru u Bosansku Gradišku dovela dvojicu sinova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.