BIH

Institucije vlasti FBiH za putovanja, telefon i reprezentaciju potrošile više od 1,3 miliona KM

Pojedini putni nalozi bez navedene svrhe putovanja

M. RENER-SMAJOVIĆ

14.8.2017

Najmanje 1,3 miliona KM federalna vlast je potrošila na službena putovanja, telefone, reprezentaciju i jubilarne nagrade, i to samo u prošloj godini. Podaci su to sabrani iz 20-ak revizorskih izvještaja koji se odnose na Vladu FBiH, ministarstva, Parlament FBiH te urede predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Ovim novcem, smatraju analitičari, moglo se otvoriti bar jedno proizvodno preduzeće, koje bi zaposlilo 15-20 radnika.

Trošili i više

Prevedeno u život radnika i penzionera, institucije vlasti su putujući, telefonirajući, nagrađujući svoje zaposlene i časteći za godinu potrošile skoro 4.000 minimalnih penzija koju prima većina penzionera u FBiH ili oko 1.550 prosječnih plaća u FBiH, s tim da prosječnu plaću „dižu“ upravo uposleni u javnoj upravi, dok je ona daleko niža u realnom sektoru.

Pri tome treba imati u vidu da u izvještajima Ureda za reviziju institucija u FBiH nisu u svim slučajevima navedeni iznosi koji su utrošeni na reprezentaciju, troškove telefona i jubilarne nagrade, tako da je ukupna cifra data za ove namjene daleko veća.

- Vlast očito ima novaca za sebe, za svoj luksuz, a nema za najugroženiju kategoriju u najsiromašnijoj zemlji - prokomentirao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Samo devet institucija je na reprezentaciju potrošilo oko 144.000 KM, što je, podijeljeno s brojem dana u godini, čak 394 KM dnevno. Poređenja radi, traženo povećanje minimalnih penzija za deset posto, do kojeg neće doći, značilo bi dnevno jednu KM više za penzionera.

Šest institucija je potrošilo skoro 227.000 KM na mobilne i fiksne telefone. Na putne troškove u prošloj godini otišlo je vrtoglavih 713.700 KM, a na jubilarne nagrade zaposlenima, u vrijeme kada se govori o štednji, dato je više od 217.000 KM.

- Nepunih 40 godina radim u svojoj firmi i nikada nisam dobio jubilarnu nagradu. Ni ne znam šta je - kazao nam je Esad Skomorac, predsjednik Sindikata radnika „Željezare Zenica.

Redžep Tufekčić, nekada prvi čovjek Sindikata sarajevske „Hidrogradnje“, u kojoj je radio 34 godine, već deset godina nije makao s kućnog praga, ni na ljetovanje, ni na zimovanja, ni na kakav luksuzni put.

Ministri imali neograničenu potrošnju mobitela

Ko prednjači 

Kod isplate jubilarnih nagrada, prema revizorskim izvještajima, prednjači Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH sa 61.403 KM, te Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH sa 56.523 KM. Za reprezentaciju je Ured potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović utrošio 22.508 KM, a Ministarstvo za pitanja boraca čak 32.224 KM, uz napomenu revizora da nisu mogli potvrditi da su ovi troškovi bili vezani za obavljanje poslova Ministarstva.

S druge strane, penzioneri i radnici, kako kažu u njihovim krovnim organizacijama, ne osjećaju pozitivne efekte rada izvršne i zakonodavne vlasti.

Da se ovaj novac mogao korisnije utrošiti stava je i politički analitičar Vehid Šehić, koji ističe da se nesavjesno troši novac i da je ovo što je dato na reprezentaciju, putovanja, jubilarne nagrade i telefone samo dio.

Dodao je da ni on ne vidi efekte te potrošnje kao ni građani koji ne vide nove fabrike, kilometre autoputa.

Računi, računi, računi

Putni troškovi Vlade FBiH iznosili su 107.061 KM, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice potrošilo je na putu 71.478 KM, a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 40.113 KM.

Na mobilnu i fiksnu telefoniju Vlada FBiH je potrošila 49.313 KM, Ministarstvo poljoprivrede je samo na troškove 18 mobilnih telefona dalo 25.324 KM, s tim da ministar ima neograničenu potrošnju, dok je Ministarstvo za pitanja boraca utrošilo 62.181 KM za fiksne i 9.000 KM za mobilne telefone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.