BIH

Ružici Jukić zbog prijetnji ubistvom dodijeljena policijska zaštita

Jukić: Ne osjeća se sigurno

Piše: M. AŠČIĆ

14.8.2017

Potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružici Jukić, na prijedlog Tužilaštva BiH, a nakon posljednjih poziva na linč i prijetnji ubistvom, dodijeljena je policijska zaštita. Tu informaciju potvrdila nam je jučer Jukić, za čiju sigurnost će se brinuti službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH. 

Jukić je prije nekoliko dana Tužilaštvu BiH zvanično prijavila prijetnje i brojne uvrede od članova Facebook grupe „Hapsi! Mektiću, samo hapsi!" Ona je ranije upozorila da je članica te grupe Helena Polić-Gojković postavila link teksta pod nazivom "Mjesto zločina VSTS" pokreta "Treći blok".

- Treba ih hapsiti, a može se neke i vješati javno, što da ne. Šta ljudi misle i pišu o Jukićevoj bolje da ovdje ne iznosimo, sudijske etike radi. Hajmo mafijašu Tegeltija, hajmo okončati Jukićkinu tužbu protiv Mektića, pa ga kaznite. Hajmo mafijaško pravosuđe, pokažite se, ili ona ili on - piše u tom tekstu.

Potpredsjednica VSTV-a rekla nam je jučer da je sada na Tužilaštvu BiH da sve ispita i utvrdi te poslije provedene istrage kaže koje su kvalifikacije prijetnji koje dobiva.

Inače, Jukić je u intervjuu „Večernjem listu“ izjavila kako je “cilj ove grupe da se ona ocrni, a da je pozadina njena tužba protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića”.

- Uz to sam tražila da se ministar Mektić pozove kao građanin i sasluša stoji li on iza te grupe, što će se i poduzeti, s obzirom na to da se oni obraćaju putem ove grupe u njegovo ime - rekla je Jukić u intervjuu za „Večernji list“.

Tu je istakla i da članovi sporne FB grupe, uz neutemeljene napade na nju, objavljuju i neke od medijskih članaka u kojima je ona bila dovedena u vezu s navodnim neosnovanim naplaćivanjem dnevnica. Ona je još ranije demantirala da je uzela bilo kakav novac, što je svojim zaključkom utvrdio i VSTV.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.