BIH

Odlazak velikog borca: Mirsad Mahmutćehajić svojim herojstvom zadužio je čitavu domovinu

Mahmutćehajić: Brigadir Armije RBiH i organizator otpora u Stocu umro u 72. godini

Piše: M. HODŽIĆ

21.8.2017

Protekle sedmice nas je u 72. godini napustio Mirsad Mahmutćehajić, brigadir Armije RBiH, predsjednik Skupštine Patriotske lige (PL) Hercegovine, stolački heroj koji je s početkom agresije na BiH organizirao otpor u gradu na Bregavi i sa saborcima srčano i do kraja učestvovao u odbrani.


Časna služba

Uz počasne salve i zastave pod kojima je časno služio svojoj domovini, u Stocu su dostojanstvenom dženazom ispratili svog brigadira, noseći njegov tabut na rukama u koloni dugoj tri kilometra. Njegovu humanost i ratne zasluge zauvijek će pamtiti svi patrioti, posebno borci 42. brdske brigade „Bregava“ Armije RBiH. S ovog svijeta, istakli su, otišao je dostojanstveno ostavivši neizbrisiv trag u borbi za opstanak BiH.

Muhamed Taslidža, predsjednik Patriotske lige HNK, podsjeća da je Mahmutćehajić kao biznismen žrtvovao sve što se tiče materijalnih dobara kako bi se organizirao otpor agresoru.

- Sve vrijeme radio je na zaštiti stanovništva, bez obzira na nacionalnu opredijeljenost - kaže Taslidža, dodajući da je Mahmutćehajić bio komandant Općinskog štaba Patriotske lige, iz koje su kasnije nastale određene jedinice i brigade.


Mahmutćehajić: Brigadir Armije RBiH i organizator otpora u Stocu umro u 72. godini

Vođa povratka

Mirsad Mahmutćehajić bio je i pomoćnik načelnika za logistiku 4. korpusa. Zahvaljujući svojim jakim vezama, nosi velike zasluge u nabavci oružja za Armiju RBiH i odbranu ovog područja. Ni višemjesečne strahote i mučenja koje je prošao u logoru tzv. Herceg-Bosne nisu ga obeshrabrile. Četiri mjeseca držan je u samici.  

Odmah nakon što je pušten iz logora ponovo se priključio odbrani, a nakon rata vodio je povratak Bošnjaka u Stolac.

Sijeda brada otišla, ali nova je zasijedila 

Sin Demir: Prava strana historije

Mirsad Mahmutćehajić, član poznate antifašističke porodice, uvijek se držao ideje vodilje da BiH može opstati samo kao država svih njenih građana. Njegov sin Demir ponosan je što mu je otac bio istinski patriota i Bošnjak koji je uvijek držao do svoga i bio na pravoj strani historije.

- Svima koji su s njim drugovali poručio bih: jeste, sijeda brada je otišla, ali nova je zasijedila - kaže Demir Mahmutćehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.