BIH

Nakon što je policija upotrijebila silu protiv građana koji su protestirali: Ombudsmani otvorili predmet "Kruščica"

Snimak privođenja jednog od demonstranata

Piše: Avaz.ba

26.8.2017

Mještani naselja Kruščica, u općini Vitez, nastavili su i jučer mirni protest protiv gradnje mini hidroelektrane te tvrde da ih neće obeshrabriti policijska akcija koja ih je spriječila u pokušaju blokiranja puta izvođačima radova.

Ispitati okolnosti

- Stražarit ćemo i dalje, dok god se neka od nadležnih institucija ne oglasi i dok se nešto ne riješi. Angažirali smo i advokata pa ćemo vidjeti kako dalje - kazao je za Fenu mještanin Muris Đelilović.

Zbog dešavanja u Kruščici u noći sa 23. na 24. avgust, ombudsmani Bosne i Hercegovine otvorili su predmet.

- Prema navodima objavljenim u medijima, na osnovu izjava očevidaca, specijalci MUP-a Srednjobosanskog kantona povrijedili su više žena koje su blokadom puta željele spriječiti gradnju mini hidrocentrala u ovom mjestu. Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH otvorila je po službenoj dužnosti predmet u kojem će ispitati sve okolnosti ovog slučaja - saopćeno je.

Ljudska prava

Kako su naveli, preispitat će i postupak dobivanja dozvola za mini hidrocentralu s tačke zaštite okoliša i interesa lokalnog stanovništva. U skladu sa zakonom, ombudsmani će provesti istragu, a ako utvrde eventualna kršenja ljudskih prava, postupit će u skladu sa svojim nadležnostima.

Stanovnici Kruščice borave i dalje u šatoru, u blizini mosta s kojeg ih je prekjučer udaljila policija, te ponavljaju da je, u toj akciji, policija primijenila silu i da je ozlijeđeno više od 20 osoba.

U MUP-u provode unutrašnju kontrolu 

U MUP-u SBK ističu da odjeljenje unutrašnje kontrole istražuje navode o prekomjernoj upotrebi sile policije za vrijeme deblokade puta.

- Inspektori nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju zakonitosti u postupanju policijskih službenika prilikom deblokade javnoga puta u mjestu Kruščica - kazao je za Fenu Hasan Hodžić iz operativnog centra MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.