BIH

ANALIZA | Političari u BiH najbolje plaćeni u regionu, a imaju najslabije rezultate

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

27.8.2017

Rezultati rada političara u BiH u odnosu na one u regionu najbolje se oslikavaju kroz uvjete koje trebaju ispuniti na evropskom putu.

Kašnjenje s odgovorima na Upitnik koji su primjerice Srbija i Hrvatska svojevremeno završile u zadatim rokovima,samo su jedan od primjera naše neefikasne,ali zato u regionu najbolje plaćene vlasti.

S druge strane, vlasti su se pokazale veoma efikasnima kada treba zavući ruku u džep građana kroz razne namete i ukidanje i onih zakonom propisanih radničkih prava u pogledu primanja, dok su svoje plaće zaštitili čak ustavnim odredbama.

Vrtoglave cifre

Na vrhu piramide po visini primanja, kada je u pitanju izvršna vlast, jesu članovi Predsjedništva BiH, koji pojedinačno mjesečno zarađuju i do 6.000 KM.

Slijede Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i ministri koji mogu pojedinačno zaraditi samo po osnovu plaće, ne računajući druge privilegije, i do 5.000 KM.

Ovi su iznosi daleko viši od onih koje dobivaju predsjednik i premijerka Srbije.

Prema podacima koje su objavili srbijanski mediji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mjesečno zaradi oko 1.100 eura, a mjesečna neto plaća srbijanske premijerke Ane Brnabić je 872 eura.


Vučić: Plaća tri puta niža od one bh. članova Predsjedništva. Vučić: Plaća tri puta niža od one bh. članova Predsjedništva

Grabar-Kitarović: Plaćena kao bh. kolege. Grabar-Kitarović: Plaćena kao bh. kolege

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima plaću u visini svojih bh. kolega, oko 3.000 eura, a hrvatski premijer Andrej Plenković oko 2.600 eura.


Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar mjesečno zarade pojedinačno oko 3.500 eura.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov zarađuje 1.400 eura, a predsjednik Vlade Zoran Zaev 1.300 eura.

Kada je u pitanju zakonodavna vlast, državni parlamentarci, prema podacima Centara civilnih inicijativa (CCI), mjesečno zarade između 4.500 i 6.500 KM.

Prosječni poslanik na nivou BiH u Parlamentu za četiri godine mandata uzme od države minimalno 200.000 maraka samo za osnovnu plaću. Mnogo je veća cifra od ove ako joj se dodaju sve privilegije na koje parlamentarci imaju pravo iz budžeta.

Prema podacima o plaćama poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, oni dobivaju mjesečno 550 eura. Na ovaj iznos svi poslanici u Srbiji imaju pravo na dodatak u visini 220 eura, dok oni koji dolaze van Beograda imaju pravo za zakup stana dobiti 282 eura.

Ogromna potrošnja

Prosječna plaća poslanika u Hrvatskom saboru iznosi 1.900 eura i 200 eura poslaničkog paušala. Onima koji dolaze izvan Zagreba plaćen je najam stana u iznosu od 335 eura te su plaćene režije u iznosu od 67 eura.

S druge strane, statistički podaci govore da su prosječne plaće u BiH i Srbiji skoro na istom nivou, i to oko 850 KM ili 420 eura, dok je u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su članice EU, prosječna plaća iznad 1.000 eura.

Državne institucije u BiH na svim nivoima do jučer su potrošile više od 9,7 milijardi KM javnog novca. Ovaj iznos pokazao je brojač javnih finansija Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), postavljen u centru Sarajeva, a isti podatak prikazuje i brojač na internetskoj stranici Fondacije.

  
Plaće zvaničnika u regiji bez uračunatih naknada

Mladen Ivanić – 5.900 KM

Bakir Izetbegović - 5.700 KM

Dragan Čović - 5.700 KM

Denis Zvizdić - 4.500 KM

Aleksandar Vučić - 1.100 eura

Đorge Ivanov - 1.400 eura

Kolinda Grabar-Kitarović - 3.000 eura

Borut Pahor - 3.500 eura

Ana Brnabić - 872 eura

Miro Cerar - 3.500 eura

Andrej Plenković - 2.600 eura

Zoran Zaev - 1.300 eura

Prosječna plaća u FBiH

850 KM

Javna potrošnja 444 KM u sekundi

Do kraja godine preostala su još četiri mjeseca, pa je jasno da će ranije izračunatom potrošnjom od 444 KM po sekundi 2017. biti okončana s potrošenih više od 14 milijardi. Od ovolikih milijardi iz budžeta koji pune građani, dio novca odlazi i na otplatu javnog duga, a čak oko 3,5 milijardi maraka ide na plaće i naknade uposlenika od općinskog do državnog nivoa.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.