BIH

Novi skandal: Inspekcija češlja IDDEEA-u

Piše: T. ROKVIĆ

29.8.2017


Tek što se stišao skandal s pasošima, Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH potresaju novi. Agencija je, naime, bankama neovlašteno omogućila pristup ličnim podacima građana, a banke te iste podatke dalje prodaju samim građanima! Konkretno, radi se o prijavi mjesta boravka, koju MUP-ovi izdaju besplatno, ali je banke prodaju za 3,5 KM.  


Iako ih svaki MUP izdaje besplatno, u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH potvrđeno nam je da je IDDEEA pojedinim komercijalnim bankama omogućila pristup ličnim podacima građana kako bi odmah mogli izdati svojim klijentima izvod iz evidencije o prebivalištu i boravku u BiH. To svakako ubrzava poslovanje, ali ne umanjuje činjenicu da se radi o potpuno nezakonitoj radnji.


Direktor Agencije za zaštitu podataka BiH Petar Kovačević potvrdio je za „Avaz“ da su već poduzete određene aktivnosti te da je izvršen inspekcijski nadzor u komercijalnim bankama za koje se zna da su od IDDEEA- e dobile pristup ličnim podacima građana.


- Naloženo je da se ta aktivnost odmah prekine. Inspektori idu i u IDDEEA-u kako bi i tamo prikupili podatke. Takvo nešto je nedopustivo i protivzakonito. Zdrav razum ne može dopustiti da se urušava svrha zaštite ličnih podataka, odnosno da se lični podaci prodaju vlasniku podataka - kategoričan je Kovačević.


Ističe da je za cijeli ovaj slučaj odgovorna IDDEEA, jer je dopustila dostupnost podacima koji ne smiju biti dostupni bilo kome.


Kaže da će se tek utvrditi kako je bilo moguće sačiniti  sporazum između IDDEEA-e i banaka.


- Zatražit ćemo od njih spisak da vidimo kome su sve omogućili i na koji način pristup podacima građana - poručuje Kovačević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.