ISPOVIJEST | Meho Bešić, otac reprezentativca BiH, za Avaz.ba: Suljanovići su na mene pucali zbog ljubomore

A. SOKOLOVIĆ

Meho Bešić, otac nogometnog reprezentativca Bosne i Hercegovine Muhameda Bešića, ranjen je u subotu u pucnjavi u mjestu Falešićima kod Srebrenika. Oca našeg nogometaša napali su komšije, članovi porodice Suljanović, koja živi u istom ovom mjestu kod Srebrenika. 

Bešić je jučer bio u Sarajevu, gdje je došao u bolnicu "Abdulah Nakaš", kako bi mu ljekari pregledali rane od ranjavanja.

Šehidski turnir

Meho kaže da još ima problema s bolovima u ruci, jer rane povremeno krvare, a pogođen je tri puta - dva puta u desnu ruke, te jednom u nogu.

Otac našeg reprezentativca iz redova engleskog Evertona, za Avaz.ba je dao ispovijest prenijevši nam šta se sve dešavalo te kako je došlo do svađe, a kasnije i njegovog ranjavanja.

- Bio je Šehidski turnir u Falešićima. Na ovaj turnir je trebao doći i Muhamed, ali je u zadnji trenutak odgodio posjetu, jer je imao važnu utakmicu protiv Čelzija (Chelsea, op. a.). Kada smo se vidjeli u Splitu, dao mi je 500 funti i rekao da počastim djecu sa sokovima i ćevapima. Bio je ljut što ga selektor Mehmed Baždarević nije pozvao za mečeve sa Kiprom i Gibraltarom, dodavši da "on uvijek poturi leđa kada treba, a da pozive dobivaju slabiji igrači od njega" - priča nam Meho Bešić.

Meho zatim kaže da su djeca prije početka turnira naložila vatru da ispeku ćevape, a da su Suljanovići počeli galamiti na njih.

- Oni su ljubomorni što se ove godine turnir zove "Mume“, po meni. Samir je tada došao i čudno me gledao, ali nisam obraćao pažnju. Jedan od dječaka me pitao "Meho, gdje su stolovi", a ja sam rekao da su kući. On je kazao da ide po traktor da ih dovuće, i tako je i bilo. Tada je Samir prišao ogradi, uzeo loptu za košarku, i počeo lupati. Momak je u međuvremenu došao s traktorom, i tada smo počeli skidati stolovi - kaže Meho.

Nakon toga je počeo, prema Mehinim riječima, redati dvije klupe u jedan red, pa stolove, pa dvije klupe u drugi red. Kada se okrenuo vidio je da ga Samir snima telefonom.

- Pitao sam ga što me slika, a on mi je rekao da me snima. Ja sam mu rekao da na to nema pravo i tada smo se počeli svađati. Ponovio sam mu tri, četiri puta da ne snima. Kazao sam mu da prijeđe ogradu i da nastaviti snimati, a on je mene pozvao u svoju bašću - govori Meho.

Izvadio pištolj

Kaže da se tada okrenuo i da su mu dječaci signalizirali da je Samir izvadio bio pištolj.

- On je izvadio pištolj da mi puca u leđa. Bježao sam cik-cak, tri su me pogodila metka, od četiri hica. Ležao sam ranjen, a njegov Mirhad je skočio i rekao „Samire, šta uradi, zavio si nas u crno“. Tada sam vidio da je bacio pištolj, te na ruci dvije rupe od metka, koje nisu bili prostrijelne rane. Tada su me Mirhad, Senad i Samir počeli udarati... Gurnuo sam ruku pod majicu. Oni se udaraju kao žene, široko. Brzo bih ja njih savladao krošeima. Dovukli su me u bašću i iscenirali kao da sam ja njih napao. Jedno dijete je palo u nesvijest od straha - priča nam Bešić.

Meho kaže da je jedan od Suljanovića uzeo sikirište, drugi štangu i da su ga počeli udarati. Spomenuo je da je sve prijavio MUP-u u Tuzlu i SIPA-i u Sarajevo.

- Koliko sam vidio pripadnici SIPA-e su već dolazili - kaže Meho Bašić. 

Dvije situacije

Meho je spomenuo i dvije situacije koje su se dogodile tokom tog kobnog jutra.

- Ujutro, oko šest sati, kada sam prolazio kroz naselje, Senad me pokušao udariti kombijem. Samo zahvaljujući svojoj brzini sam izbjegao da me povrijedi. Slučaj sam prijavio policiji još tog jutra - kaže Bešić.

Druga situacija je, kako nam priča Bešić, dogodila tog jutra kada je Senad sreo njegovu rođaku Adelisu Bešić, kojoj je ponudio novac da spava s njim.

- Adelisa od straha nam to nije smjela kazati, tek je kasnije pregovorila. To je strašno - kaže Meho Bešić.

Više o:

Meho Bešić
NA VRH

Podijeli članak na