BIH

Porodica Fišeković iz Bosanske Gradiške s radošću dočekuje Bajram: Enes će na motociklu obići nekoliko nana i odnijeti im poklone

Enes s majkom Mejrom: Očekuju mnogo gostiju

Piše: B. GRGIĆ

1.9.2017

U porodici Enesa Fišekovića iz Bosanske Gradiške za Kurban-bajram mora biti svega u izobilju, jer će kroz njihovu kuću proći mnogo gostiju. Enes nam je rekao da očekuje dolazak kćerke i zeta, prijatelja i brojnih rođaka.

- Osim što Bajram uz bogatu sofru obilježavamo u svojoj kući, starim motociklom BMW obići ću nekoliko nana koje inače obilazim i odnosim im poklone svakog Bajrama. S prijateljima ćemo sjesti uz pjesmu i harmoniku i u šadrvanu - kaže Enes, koji je i vrsni harmonikaš.

Njegovoj majci Mejri ovo će biti 84. Kurban-bajram, a na hastalu će, kako kaže, biti svakojakog jela.

- Baklave se podrazumijevaju, ali prije toga valja probati supu, sarmu, piletinu, savsku ribu i janjetinu. Neka svakoga prate sreća i dobro zdravlje, a ko slavi Bajram, neka ga proslavi u veselju - kaže vremešna Mejra.

Fišekovića kuća nalazi se na savskom keju, u najljepšem dijelu Bosanske Gradiške. Dvije prelijepe kuće s prostranim avlijama i šadrvanom krasi i porodična prodavnica u kojoj radi Enesova supruga Suada.

- Sve će se stići i rad u prodavnici i pripreme za Bajram. Iako prodavnica zahtijeva dosta vremena i rada, dobro smo se organizovali, tako da ćemo Bajram provesti u pravoj porodičnoj atmosferi – rekla nam je Suada.

Čuje se i sevdalinka

U sličnom ambijentu Bajram će proslaviti i brojne Fišekovićeve komšije Hisećani, a očekuju se i gosti iz Slovenije, Austrije i drugih evropskih zemalja. Već sada se na keju kuju planovi o kurbanu i ostalim detaljima. U večernjim satima čuje se i sevdalinka, koju inicira upravo Enes svojom harmonikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.