BIH

Pune ruke posla za federalne inspektore u neumskom akvatoriju i Konjicu: Za sudar skuterima na moru vozači će platiti po 100 KM

Inspektori u Neumu: U FBiH registrirano 1.200 plovila

Piše: M. Sm.

4.9.2017

Vozači skutera koji su se 23. avgusta sudarili u Jadranskom moru u Neumu platit će kaznu od po 100 KM, jer nisu posjedovali odobrenje nadležnih organa za upravljanje.

Također, novčano će biti sankcionirani iznajmljivači skutera, koji, kako smo pisali, nisu imali odobrenje za izdavanje plovila.

Bez odobrenja


Kazao nam je to inspektor za promet Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Dževdet Rajkić, napomenuvši da sankcije za fizičke osobe koje ne posjeduju odobrenje za iznajmljivanje iznose 500 KM, a za pravne od 2.000 KM i više.


Rajkić je za naš list ustvrdio da federalni inspektori u neumskom akvatoriju obavljaju kontrolu i nadzor od početka turističke sezone te da svoj posao još nisu okončali.


- Naši inspektori konstantno borave u Neumu, a kontrolu ćemo, nakon bajramskih praznika, nastaviti 4. septembra, iako je smanjen intenzitet gostiju, a rezultate ćemo sumirati po okončanju sezone. No, samo prošle sedmice izdali smo pet prekršajnih naloga - kazao nam je Rajkić.


Osim vozača skutera koji nemaju potrebna odobrenja, iznajmljivača bez dozvola i slično, inspektori tokom kontrole, kazao nam je Rajkić, nailaze na pedaline na kojima su maloljetnici ili druga plovila na kojima zatečene osobe nemaju sigurnosne prsluke.

Također, tokom nadzora zatječu plovila koja dolaze iz drugih država, najčešće iz Hrvatske i koja nemaju vinjete, što se, podvukao je, sankcionira.


U Neumu je registrirano 200 plovila, čamaca, skutera, splavova, riječnih bagera, skela i drugih, a na području Federacije BiH 1.200, pa inspektori češljaju i Jablaničko, Buško te Ramsko jezero, ali i rijeku Neretvu na području Konjica, zbog sve veće popularnosti raftinga, te Unu.

Velika akcija


- Početkom jula imali smo veliku akciju na području Konjica, gdje smo, osim izlaskom na teren, utvrdili da su sva plovila registrirana, iako smo imali veliki broj žalbi. Inače, godišnje na moru imamo blizu 40 inspekcijskih nadzora, a na rijekama i jezerima 60, ali ove godine ćemo upravo zbog raftinga imati skoro 80 nadzora - kazao nam je Rajkić.


Opasne situacije


Inspektori se u svom radu suočavaju i s neugodnim i opasnim situacijama te su nedavno, ispričao nam je Rajkić, skoro doživjeli nesreću kada se slovenska državljanka na skuteru umalo zabila u gliser Federalne uprave, jer nije znala zakočiti.


Također, vrlo često inspektori djeluju preventivno radi što veće sigurnosti građana na vodi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.