BIH

Preseljenje Vlade FBiH, ministarstava i službi treba početi za petnaestak dana: Plaćat će najam i nakon iseljenja

Idu u dvostruko manji prostor

M. RENER-SMAJOVIĆ

9.9.2017

Iako se Vlada FBiH, njene službe i ministarstva sredinom ovog mjeseca trebaju početi seliti u nove prostorije u zgradi „Energoinvesta“ u Sarajevu, narednih šest mjeseci nastavit će plaćati oko 41.300 KM mjesečno SDP-u BiH za zgradu u Alipašinoj ulici iz koje odlaze.

Procjena je da selidba neće trajati duže od jednog do dva mjeseca, što znači da će se jedan period za prazne prostorije u Alipašinoj plaćati najam.

- SDP-u je upućen prijedlog za raskid ugovora o najmu. Otkazni rok je šest mjeseci.  

Takav je ugovor - rečeno nam je u Vladi FBiH.

Podsjećaju da, s druge strane, „Energoinvestu“ šest mjeseci, počev od 1. septembra, neće biti plaćan zakup prostora, koji je kvadraturom i dvostruko manji od oniga koji sada imaju na raspolaganju.

Čeka se saglasnost

Preseljenje će, kako saznajemo, početi kada Pravobranilaštvo FBiH da svoje mišljenje na prijedlog ugovora s „Energoinvestom“, a potom i Vlada FBiH da saglasnost za potpisivanje, što se očekuje za petnaestak dana.

- Ko bude spreman, odmah po potpisivanju ugovora i krečenju moći će ići – kažu u Vladi.

Tvrdi se da su godišnji odmori malo usporili stvari, kao i da neće trebati ulagati mnogo u renoviranje u „Energoinvestu“, koje obuhvata krečenje i čišćenje.  

- Da je preseljenje trajno, onda bismo prilagođavali prostorije svojim potrebama. Prostorije su uvjetne. Dovoljno je da svi stanu. Neće se trebati postavljati nikakve nove kamere, a od MUP-a FBiH traženo je da naprave procjenu kada je u pitanju osiguranje – dodaju u Vladi.

Ipak, kako smo i ranije pisali, Agencija za privatizaciju u FBiH neće imati mjesta u zgradi „Energoinvesta“, te bi se, prema nekim procjenama, trebala preseliti u vilu „Braun“.

Manja površina

Najam prostorija „Energoinvesta“ na 7., 8., 9. i 18. spratu mjesečno će koštati oko 36.000 KM, počev od marta pa do kraja iduće godine. Površina je oko 2.000 kvadrata i osigurano je tek deset parking mjesta, dok je sadašnji prostor koji Vlada unajmljuje površine oko 3.700 kvadrata sa oko 580 kvadrata pomoćnog prostora.

Upozorenje revizora 

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je da Vlada ima na raspolaganju određeni broj poslovnih objekata koji bi se mogli iskoristiti za trajno rješenje smještaja institucija, ali umjesto toga izdvaja velike sume za zakup i donosi odluke kupovini ili adaptaciji tuđih objekata, što je neekonomično i neopravdano trošenje javnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.