"AVAZ" OTKRIVA

Hrvatskoj firmi pripada uloga lidera konzorcija: "Končaru“ posao na Vranduku vrijedan 114 miliona maraka!

M. AŠČIĆ

Fuad Fočo

Foto: Vranduk: Radovi stali prije dva mjeseca


Hrvatska kompanija „Končar“ preuzet će ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Upravi „Elektroprivrede BiH“.

Promjena ugovora

Naš list najavio je prije dvije sedmice ovakav rasplet situacije, a nakon što je postalo sasvim jasno da će s dosadašnjim liderom konzorcija, austrijskim „Strabagom“, brzo doći do raskida ugovora zbog neslaganja s izmjenom ugovora prema kojoj je Austrijancima potrebno više novca da nastave radove, na šta državna kompanija ne želi pristati. 

Vrijednost ovog projekta iznosi 114 miliona KM, a „Končar, koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa EPBiH da nastavi izvođenje radova pod istim uvjetima i uklapajući se u postojeću cijenu, s tim da će sada biti lider konzorcija.

- „Končar“ je za sada najbolje rješenje, jer je pristao da nastavi rodove pod istim uvjetima i istom cijenom. O tome je obaviješten i NO, koji će donijeti konačnu odluku, ali je ona najprihvatljivija – kaže naš izvor.

Sudski spor

Saznajemo da je „Elektroprivreda BiH“ pristala na ovaj vid saradnje zato što je dosta povoljniji od raspisivanje novog tendera. Usaglašeno je da „Končar“ kao lider konzorcija odabere jednu domaću firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

Kada je riječ o sporu sa „Strabagom“, on bi definitivno trebao biti riješen do 25. septembra, kada će na sudskom ročištu u Beču biti razmatrano utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

Jašarević potpisao ugovor, a ništa nije uradio

Ugovor sa „Strabagom“ o izvođenju radova potpisao je generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, ali radovi nikad nisu zaživjeli u punom jeku i obustavljeni su. Jašarević je već pod lupom javnosti, ali i Vlade FBiH, jer od imenovanje 2015. nikad nijedan projekt nije započeo, a kamoli dovršio. To se posebno odnosi na Blok 7, ali i brojne vjetroelektrane. Osim pravljenja gubitaka, Jašarević se nije pokazao kao dovoljno stručan čelnik koji je dobio na upravljanje ovako veliku kompaniju.

NA VRH

Podijeli članak na