BIH

Kako je broj mudžahedina sa 75 za godinu porastao na 1.500

Piše: E. D. A.

26.9.2017

Potraga za Ahmedom Zuhairom, koji je u BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog terorizma, još traje. Podsjetila je na to početkom ove godine i Televizija N1.  


Mnogo povrijeđenih

Potjernica za Handalom: Američka vojska ga je zarobila u Afganistanu, potom zatvorila u Gvantanamo, odakle je nakon oslobađanja otputovao u Saudijsku Arabiju

- Naime, 1997. godine je ispred zgrade Policijske uprave u Splitskoj ulici u Mostaru pola sata prije ponoći eksplodirala bomba. U tada još rovitom gradu koji je kretao ka integraciji i čija je policija nakon ratnih sukoba između Bošnjaka i Hrvata tek započela zajedničko patroliranje i što je bio prvi korak ka ujedinjavanju institucija u gradu povrijeđena su tri policajca, dok je oko 50 osoba lakše ili teže povrijeđeno. Napad u Mostaru bio je prvi teroristički akt u BiH – objavio je N1 16. januara ove godine. 

“Večernji list” također je, baveći se ovom tematikom, podsjetio da je, prema pravosudnim organima, tada za krivca imenovan Ahmed Zuhair Handala koji je godinama bio u bijegu. Američka vojska ga je zarobila u Afganistanu, potom zatvorila u Gvantanamo, odakle je nakon oslobađanja otputovao u Saudijsku Arabiju.

S druge strane, nekadašnji oficir El-Kaide i pripadnik odreda El-Mudžahid u toku rata u našoj zemlji Ali Ahmed Ali Hamad pod ratnim nadimkom Abu Ubejda 30. marta 2009. godine protjeran je iz BiH u rodni Bahrein, što je potvrdio tadašnji direktor Službe za poslove sa strancima, a današnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ovaj Bahreinac je od 30. decembra 2008. godine bio u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, nakon što je odslužio kaznu zatvora od 12 godina za napad autobombom u Mostaru koji je izveo sa Abu Jemenom i Handalom.


Napad u Mostaru bio je prvi teroristički akt u našoj zemlji: Već 20 godina se traga za prvim osuđenikom za terorizam u BiH, podsjetila je i Televizija N1

Svjedok optužbe

Svjedočio je u postupku protiv rahmetli generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Armije RBiH, te je kao svjedok optužbe tvrdio da je 1992. godine u BiH bilo oko 75 mudžahedina, da bi se taj broj 1993. godine povećao na oko 1.500, te da je jedinica El-Mudžahid djelovala u koordinaciji s Armijom BiH.

“Deutsche Welle” je izvještavao da je Ali Hamad svjedočio i o tome kako je prvi čovjek mudžahedinske zajednice u BiH bio Abu Abdul Aziz, blizak saradnik Osame bin Ladena.

- Kako je meni sam Abu Abdul Aziz potvrdio, on je kontaktirao s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu. Rekao mi je da je razgovarao s Alijom Izetbegovićem i s nekim visokim oficirima u Sarajevu. Rekao mi je da su oni njemu dali punu podršku i da su se s njim dogovorili gdje će biti i on i njegova jedinica - govorio je, svjedočeći u Sarajevu, jer nije dobio vizu za odlazak u Hag.

Tražio azil u Srbiji

Kako je javljala Federalna televizija, Hamad je u BiH stigao poslije obuke u El-Kaidinim kampovima u Afganistanu, nakon čega je postavljen na čelo jedne od četa islamskih ratnika koja se borila u sastavu odreda "El Mudžahid".

Tokom rata u Bosni oženio se sa državljankom BiH. Na osnovu učešća u ratu u BiH imao je i državljanstvo BiH, koje mu je oduzeto nakon revizije dodjele državljanstava. Nudio je da svjedoči u Srbiji o zločinima koje su mudžahedini počinili tokom rata u BiH, a da zauzvrat stekne azil za boravak u Srbiji kako ne bi bio vraćen u Bahrein, ali tamo su ga, ipak, otpratili pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.


(Sutra: “Slobodna Bosna” 2013. godine: “Sarajevo je dom za radikalne islamiste”)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.