BIH

Nelegalni prodavači, bježeći od inspekcije, ostavljaju svoju robu

Pijaca „Otoka“: Prodavači bježali glavom bez obzira ( D. Pašalić/Avaz.ba)

Piše: A. NALO

1.10.2017

Već nekoliko dana inspektori tržišno-turističke inspekcije KS, uz asistenciju pripadnika MUP-a KS, češljaju i kontroliraju sve frekventne lokacije gdje nelegalni trgovci, pod paravanom da prodaju voće i povrće, često nude visokoakciznu robu. 

Da bi se nelegalna prodaja suzbila, inspektori rade u dvije smjene, uključujući i dane vikenda. 

Nerijetko se dešava da, bježeći od timova, nelegalni trgovci ostavljaju svoju robu za sobom.  


Prekršajni postupci

Kako nam je kazala Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), kontroliraju se svi prilazi oko gradskih tržnica i pijaca te u ulicama Mula-Mustafe Bašeskije, Ferhadija, Gimnazijska, Gradačačka, Velika aleja, Muhameda Kantardžića te lokaliteti pijaca Otoka, Ilidža, Ciglane, kao i pijaca Ilijaš, Vogošća, Hadžići...  

- U posljednjem tromjesečju 2017. godine vršene su kontrole bespravnog prometa, s akcentom na akciznu robu bez odobrenja mjerodavnog organa i dokumentacije o porijeklu robe, odnosno prodaju cigareta i rezanog duhana. Mobilni tim koji čine tržišno-turistički inspektori i pripadnici MUP-a u nelegalnoj prodaji je zatekao 74 osobe - rekla je Brdarić.


Brdarić: Bespravan promet

Od tog broja identitet 27 osoba još nije poznat, za 24 legitimirane osobe su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 7.200 KM, dok su protiv 23 osobe pokrenuti prekršajni postupci kod nadležnog suda.

Oduzeti duhan

Prema njenim riječima, najviše je oduzeto cigareta, rezanog duhana i ručno pravljenih cigareta bez akciznih markica. Inspektori su robu predali Direkciji za robne rezerve KS do okončanja postupka. 

Radi se o robi vrijednoj 28.076 KM. 

Nastavak akcija

Da bi se nelegalna prodaja što više suzbila, a zbog koje najviše negoduju prodavači koji uredno plaćaju i izmiruju sve obaveze prema državi, inspektori i policija i u narednom periodu imat će ovakve akcije. 

Naime, nerijetko se dešava da se prodavači nakon odlaska timova ponovo vraćaju na svoja „radna mjesta“.

Oduzeta roba

  • 5.350 kutija originalnih cigareta  
  • 262 kutija ručno pravljenih cigareta  
  • 182 kilograma rezanog duhana  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.