BIH

Tri mlade programerke rade laserom vrijednim skoro dva miliona maraka

Aleksandra, Elma i Amela su ukras “Cromexa” ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

1.10.2017

U “Cromexu”, firmi za obradu metala u Prijedoru, nedavno je pušten u rad laser LT 8, čudo tehnike, vrijedno skoro dva miliona maraka, na kojem uspješno rade i tri mlade djevojke.  

Pokazano znanje

Aleksandri Kutlači, Elmi Elkazević i Ameli Kararić to je i prvo radno mjesto. Do njega nisu došle na lijepe oči, već znanjem koje su pokazale tokom prakse i obuke koja je za učenike završnih razreda Mašinske škole organizirana u “Cromexu”.

Amela Kararić kaže da je obuku počela u aprilu. Trajala je nekoliko mjeseci, a s dolaskom savremenog lasera, počela je s radom. Kaže da joj je u početku bilo malo neobično.

- Svi su gledali u nas. Sve momci, a nas tri cure. No, moram priznati da su se pokazali kao pravi džentlmeni. Poštedjeli su nas nekih teških poslova, a često nam izlaze i ususret, pogotovo kad nosimo nešto teško, kad treba nešto veće premjestiti, oni su tu - kaže Amela i iskreno priznaje da se mnogi koji dođu u “Cromex”, prijatno iznenade kada ih vide za laserom.

Elma Elkazević je Kozarčanka. Završila je Mašinsku školu i, nakon obuke, dobila je priliku. Kaže da se posao koji radi, ne može kvalificirati ni kao muški ni kao ženski nego kao onaj za pametne. I za kolege ima riječi hvale.

- Kolege nas poštuju, uvažavaju i štite. I, zaista, ništa nam ne nedostaje. Sigurna sam da ima posla za one koji ga žele. A ima i pravih ljudi, koji mladima mogu pružiti šansu - kaže Elma te dodaje da su “njenim prvim poslom mama i tata oduševljeni”.

Najbolji rezultati

Aleksandra Kutlača voli svoj posao. Na praksi je pokazala najbolje rezultate, što je bila i preporuka za posao. Kaže da je veoma ponosna na ono što radi.



Aleksandra Kutlača za mašinom

- Nije teško i mislim da se sve može postići radom. Podržavaju me i moji najbliži, od porodice do vjerenika Nemanje. Mislim da u životu treba imati samo cilj i sve ostalo dođe - ističe Aleksandra.  

Preporuka profesora

Mirsad Ramić, direktor “Cromexa”, kaže da redovno organiziraju obuku za mlade i talentirane ljude.

- I to radimo u saradnji sa Mašinskom školom, a na preporuku profesora. Onima koji su zaista talentirani i vrijedni, koji žele da rade, poput ovih mladih djevojaka, vrata su kod nas uvijek otvorena – poručuje Ramić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.