BIH

Političari i sport: Dodik i Đonlagić košarkaši, Backović nekadašnji prvak Jugoslavije u karateu, Ahmetović nesuđeni fudbaler

Piše: E. D. A.

1.10.2017

Prije nego što su postali predsjednici, premijeri, ministri, načelnici i gradonačelnici, mnogi političari u BiH su bili manje ili više uspješni sportisti. Najveći broj njih igrao je košarku, ali puno je i onih koji su trenirali fudbal i rukomet. 

Terene su zamijenili kabinetima, a nekadašnju strast su pretvorili u povremenu rekreaciju i strastveno navijanje. „Avaz“ otkriva kojim sportovima su se bavili bh. političari i za koga navijaju.  

Prvak karatea

Predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirsad Đonlagić za sport je vezan decenijama. Košarku je počeo trenirati u gimnaziji još 1961. godine, a igrao je u tuzlanskom košarkaškom klubu Sloboda. 


Đonlagić (krajnji desno) na košarkaškoj utakmici tokom gimnazijskih dana

Duže od 55 godina aktivno je vezan za ovaj sport, bio je sudija košarkaških utakmica, a kasnije delegat. 

Prvi je delegat iz BiH na međunarodnim utakmicama i posljednjih decenija je u svim strukturama Košarkaškog saveza BiH i bivše države. 

- Tokom rata sam omogućio s još nekolicinom košarkaša da KSBiH preživi i opstane. Prvi sam predsjednik poslije rata koji je pokrenuo aktivnosti reorganiziranog saveza u čijim strukturama sam i danas. Od 2001. godine sam član najvažnije Svjetske komisije za međunarodna takmičenja sa sjedištem u Ženevi, čiji sam u proteklom mandatu bio predsjednik. Istovremeno sam član radnih tijela u FIBA Evrope, a u dva posljednja mandata sam član Borda FIBA, najznačajnijeg rukovodnog organa evropske košarke. Mandat i u Minhenu i u Ženevi mi traje do 2019. Kada se to sve sagleda, u košarci ću biti oko 58 godina - kaže Đonlagić. 



Backović: Nikada se nije prestao baviti sportom

Poslanik BPS-a Zaim Backović je nekadašnji prvak u karateu u bivšoj Jugoslaviji i naša tema podsjetila ga je, kako kaže, na jednu sjajnu generaciju karatista kojoj je i on pripadao i koja je trenirala i branila boje Sportskog društva „Bosna“ te prije rata u kontinuitetu pobjeđivala 12 godina bez ijednog izgubljenog meča. 

Backović za „Avaz“ kaže da se nikada nije prestao baviti sportom.

- Volim sport, a posebno karate, za koji sam još vezan. Volim s prijateljima igrati fudbal, košarku, a ponekad zaigramo i tenis - kaže Backović.

Magazinović sa sinom: Danas igra rukomet rekreativno

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović nekada se profesionalno bavio rukometom.  

 - Igrao sam rukomet u više klubova i država. I danas sam redovan u dvoranama širom BiH, ali sada kao gledalac i podrška klubovima i reprezentaciji. A što se tiče bavljenja sportom danas, trudim se naći vremena za vožnju bicikla i skijanje, zavisi od godišnjeg doba - kaže Magazinović. 

Igra s rajom

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu BiH Sadik Ahmetović nesuđeni je fudbaler i kao srednjoškolac išao je na treninge Fudbalskog kluba Mladost na Diviču. Danas je od aktivnog bavljenja sportom ostalo samo sjećanje na te dane.


Ahmetović: Kao srednjoškolac išao na treninge FK Mladost na Diviču

 - Ranije sam sve slobodno vrijeme koristio kako bih igrao fudbal s rajom iz djetinjstva. Posljednjih godina to je vrlo rijetko. Ostalo je samo gledanje Lige šampiona u fudbalu, u čemu zaista uživam - kaže Ahmetović. 

Predsjednik RS veliki ljubitelj košarke: Dodik u društvu legendarnog ruskog košarkaša Andreja Kirilenka

Predsjednik RS Milorad Dodik (SSNSD) osvjedočeni je ljubitelj košarke, veliki navijač Partizana i reprezentacije Srbije, ali i osnivač i „siva eminencija“ Košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca.

Koliko Dodik, zapravo, voli košarku, dokazuje i fotografija iz juna ove godine. Dodik i legendarni ruski košarkaš Andrej Kirilenko odigrali su tada u Sankt Peterburgu košarkašku utakmicu za ekipe veterana.

Dodika je prošle godine ljubav prema basketu koštala i manje povrede - predsjednik RS je povrijedio nogu igrajući košarku s unucima. Dodik se povrijedio kada je nezgodno doskočio, nakon čega je nastavio igrati s unucima, da bi naknadno osjetio bolove u stopalu. 

Premijer FBiH Fadil Novalić bavi se planinarenjem

Premijer FBiH Fadil Novalić bavi se planinarenjem.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH Damir Mašić trenirao je rukomet u srednjoj školi u Gračanici i bio na dva juniorska prvenstva. Početkom studiranja prestao se aktivno baviti ovim sportom, ali rekreativno igra basket, redovno ide na fitnes i povremeno trči. Cijeli život, dodaje, navija za FK „Sarajevo“.

Ministar rada i socijalne politike FBiH i dopremijer FBiH Vesko Drljača u mladosti je trenirao košarku i igrao šah. Ali sada nema vremena.

- Međutim, ponekad džogiram i idem u teretanu da se održi forma - dodao je Drljača koji, kaže, navija za Želju. 

Čelik i Liverpul

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH Sanel Razić trenirao je fudbal u mladosti, a danas igra rekreativno, na „terminu“, s prijateljima. Navija za reprezentaciju BiH.

Poslanik DF-a u Parlamentu FBiH Alma Kratina kazala je da se ne bavi sportom, ali smatra da je sport neophodan segment za zdrav život.

- Pokušavam bar hodati kad god sam u prilici - dodala je Kratina.

Gradonačelnik Bijeljine i potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić je navijač beogradskog Partizana. 

Mićić je profesor fizičke kulture. Profesionalno se nije bavio sportom, ali je rekreativno igrao fudbal. 

Predsjednik „Uspješne Srpske“ i Mićićev protukandidat za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima Zlatko Maksimović ne može zajedno s Mićićem, pa navija za Crvenu zvezdu.

Premijer ZDK Miralem Galijašević kaže da je sport obilježio njegovu mladost. Sport mu je tada, a ne studije, kako kaže, bio najvažnija stvar.

- Igrao sam fudbal. Profesionalno sam se bavio fudbalom 14 godina. Igrao sam za „Famos“ iz Hrasnice u Drugoj ligi u Jugoslaviji – kaže Galijašević.

Dodaje da sport prati putem medija. Posebno prati fudbal u BiH, kao i evropske lige. Fan je Premijer lige koju prati i gleda skoro sve utakmice.

- Redovno idem na utakmice nogometne reprezentacije BiH. Navijač sam „Čelika“. Posebno emotivno doživljavam utakmice svih selekcija BiH. Poraz ovih ekipa teško podnosim. S posebnim emocijama pratim pripreme i nastupe naših atletičara Tuke, Alića, Pezera, ranije Krehmića. Ponosan sam što sam prijatelj s ovim sportistima - rekao je Galijašević.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak kaže da, otkad zna za sebe, živi sport. Navija za zenički Čelik i engleski Liverpul.

- Čelik pratim skoro 35 godina. Prve utakmice sam gledao sa rahmetli djedom Salihom zvanim Hans s istočne tribine. On je bio igrač i trener Zenice. Na svim domaćim utakmicama i značajnom broju gostujućih bodrim Čelik. Prva gostujuća utakmica na koju sam išao kao navijač je bila u Prvoj ligi Jugoslavije u sezoni 1988/89. godine u Splitu. Dobio nas je Hajduk tada 2:0. Strastveni sam navijač i nogometnih „Zmajeva“. Od Lisabona do Minska sam uz bh. zmajeve - kaže Duvnjak.

Zbog poplava 2014. godine nije išao u Brazil. Dodaje da je trenirao nogomet u pionirima i kadetima Čelika. Posljednjih 15-ak godina igra rekreativno s rajom mali nogomet.

- Također sam registrirani igrač kantonalnog ligaša Fortune iz Zenice. Osim nekoliko prijateljskih utakmica, nisam još nastupio u prvenstvenoj. Vrlo emotivno doživljavam pobjede i poraze tima za koji igram ili navijam. Inače, mi smo prava sportska porodica. Brat Armin je prvotimac Čelika - kaže Duvnjak.


Duvnjak s Nejmarom: Fotografija nastala u Švicarskoj

Helić: Šumaher i Hakinen 


Načelnik Gračanice Nusret Helić kaže da u slobodno vrijeme živi u sportu i oko sporta. Počasni je predsjednik Bratstva i član Prve nogometne lige FBiH. Kaže da se bori za status svih sportskih klubova u općini.  

- Dosta smo uradili na infrastrukturi gradskog stadiona Luke, ali ne zapostavljamo ni druge. Nedavno sam nastupio u ekipi veterana Bratstva u humanitarnoj utakmici. Navijam za Bratstvo, Sarajevo i Juventus – kazao je Helić.

Helić: Gradonačelnik Gračanice igra za veterane Bratstva

Dodaje da se bavio i nogometom. Za loptom je počeo trčati u rodnoj Gračanici, u Bratstvu. Stjecajem okolnosti, nastavio je u kakanjskom Rudaru, a potom se vratio u matični klub.

- Svaki dan poslije radnog vremena dođem na stadion Luke. Igram za ekipu veterana Bratstva. Nismo odustali od našeg cilja, od plasmana u Premijer nogometnu ligu BiH - kaže Helić.

Borenović i Govedarica navijaju za Zvezdu i Borac

Predsjednik PDP-a Branislav Borenovć za „Avaz“ kaže da navija za Crvenu zvezdu i banjalučki Borac.  

- Trenirao sam najmanje 16 sportova. Želio sam da probam sve. Od gimnastike i atletike do košarke i fudbala. Čak i karate. Danas brzim hodom „slomim“ turu od svoje kuće, preko Šehera i visećeg mosta. To je šest kilometara šetnje. Ponekad vozim i bicikl – kaže Borenović. 

Borenović: Navija za beogradsku Zvezdu i banjalučki Borac

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica također navija za beogradsku Zvezdu. Kaže da je to porodična tradicija i da ju je on nastavio.  

- Sportski sam tip i uvijek sam volio igre s loptom. Od malih nogu sam skijaš. Uživam u alpskom skijanju, a posebnu pažnju mi privlače skijaški skokovi i letovi. Pratim i Formulu 1. Nekada sam bio obožavalac, pogotovo u vrijeme kada su se nadmetali Šumaher i Hakinen – ističe Govedarica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.