BIH

Njemačka slavi Dan ujedinjenja: Globalni izazovi mogu se savladati samo zajedništvom

Gabrijel: Živimo u doba velikih izazova

Piše: Zigmar GABRIJEL

3.10.2017

Piše: Zigmar GABRIJEL  

Prije skoro tri decenije slavili smo njemačko ponovno ujedinjenje te prevladavanje podjele Evrope na Istok i Zapad koje ljude diljem svijeta ni danas ne ostavlja ravnodušnim. Sa zahvalnošću se sjećamo te historijske prilike i političara koji su svojedobno položili temelje ponovnog ujedinjenja: Vilija Branta (Willy Brandt) i Helmuta Kola (Kohl), koji je preminuo ove godine.

Godine detanta

Tome su prethodile godine politike detanta tadašnjeg saveznog kancelara Branta, u kojima je uprkos velikim razlikama u sistemima bilo moguće postići promjenu. Njemački angažman u korist evropske integracije, pomirenje sa susjednim državama i odmak od nacionalne megalomanije stvorili su okvir za njemačko jedinstvo. 

Gledajući od vremena ponovnog ujedinjenja Njemačke te vala demokratije i pravne države koji je zahvatio mnoge države svijeta, danas se nalazimo u vremenu u kojem u prvi plan ponovo snažnije izbijaju suprotstavljeni interesi. Globalni izazovi proteklih su godina sve snažniji: geopolitički sukobi, terorizam, migracija i bijeg, siromaštvo i glad te uznapredovale klimatske promjene i epidemije stavljaju društva širom svijeta pred velike zadaće.

Još smo u potrazi za, kako ju je Vili Brant nazvao, „svjetskom unutarnjom politikom“ koju karakteriziraju globalna pravednost, snaga prava i prevladavanje nacionalnih granica. Globalna zajednica proteklih je decenija postigla značajne uspjehe; agenda 2030 za svjetsku zajednicu u isto je vrijeme prekretnica, zadaća i obećanje. Samo se u zajedništvu i ravnopravnosti mogu savladati globalni izazovi kao što su klimatske promjene i njihove dramatične posljedice poput suša i poplava. Mirno okončanje regionalnih sukoba i kriza također je globalni zadatak; stabilizacija i razvoj stvaraju perspektive života.

Rješavanje problema

Nijedna država na svijetu ne može sama riješiti međunarodne probleme koji su pred nama. Svi se ti problemi ne suzbijaju izolacijom već samo snažnim partnerima. U svjetlu vlastite historije i iskustava u prevladavanju vladavine nasilja te izgradnje i jačanja demokratski utemeljene pravne države, naša je zemlja spremna suočiti se s izazovima. Njemačka je spremna preuzeti odgovornost na međunarodnom nivou. Njemačka se stoga kandidira za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2019/2020. Danas živimo u doba velikih izazova čije će savladavanje biti odlučujuće za budućnost čovječanstva i naše planete.

Istovremeno živimo u svijetu raznolikih novih prilika koje trebamo aktivno stvarati. Dan njemačkog jedinstva dobra je prilika da se toga sjetimo.

(Autor je ministar vanjskih poslova Njemačke)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.