BIH

Informacije Fonda Slovenije za nasljedstvo: Deviznim štedišama u BiH isplaćeno 62,8 miliona eura

Za našu zemlju do sada izvršeno 6.120 uplata

Piše: S. KURT

5.10.2017

Deviznim štedišama „Ljubljanske banke“ u BiH do sada je isplaćeno 62,8 miliona eura po osnovu 6.120 isplata, navedeno je u posljednjem izvještaju Fonda Republike Slovenije za sukcesiju. 

O ovim isplatama nemaju evidencije niti Ministarstvo finansija i trezora BiH niti bilo koja državna institucija.

Nema podataka

- Ne raspolažemo podacima o broju i iznosu verifikovane i isplaćene stare devizne štednje „Ljubljanske banke“, jer se radi o privatno-pravnom odnosu štediša i banke – rekli su za „Avaz“ iz Ministarstva.

Prema zvaničnim informacijama, Fond za sukcesiju Slovenije do sada je primio više od 32.500 zahtjeva za verifikaciju, od toga 16.900 iz Hrvatske te više od 15.600 iz BiH.

Fond je, kako se navodi, već izvršio 20.620 uplata - 14.500 u iznosu od 141,4 miliona eura u Zagrebu te 6.120 isplata u Glavnoj filijali Sarajevo u iznosu od 62,8 miliona eura.

Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić smatra sramotnim što državne institucije nemaju informaciju o uplivu novca u BiH.

- Mene brine to što državu ne brine taj podatak – govori Omersoftić.


Omersoftić: Brine me što se vlast ne brine

Ona ističe da je iz podataka Fonda za nasljedstvo jasno da je bh. štedišama isplaćeno manje od trećine tražene štednje te tvrdi kako zna da Slovenija odugovlači jer u budžetu nema još mnogo planiranog novca za isplatu za ovu godinu.

Nastoje otežati

- Nemaju planirana sredstva za iduću godinu, ostalo je tek dva miliona eura koja su namijenjena za zatvaranje Fonda – kaže Omersoftić.

Iz tog razloga, tvrdi ona, Slovenija na razne načine nastoji otežati bh. štedišama i odugovlačiti proces daljnje isplate.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.