BIH

Mještani Dubočice kod Višegrada pokrenuli akciju za obnovu puta: Do sela mogu samo traktori i zaprežna vozila

Put do sela je u katastrofalnom stanju

Piše: Al. B.

8.10.2017

Deceniju i po stanovnici Dubočice kod Višegrada bore se sa problemima kakvi prate život u jednom od zaboravljenih povratničkih sela. 

Osim njemačke organizacije “Help”, koja je obnovila jedan broj kuća, povratnici su i vlastitim sredstvima podizali porušene domove te podigli i zasade maline, potvrđujući želju da ostanu tu i da žive od vlastitog rada. 

No, put do sela je u katastrofalnom stanju pa od njegove sanacije ovisi i njihov opstanak u Dubočici.  

- Jedino je Pedi Ešdaun bio 2003. godine i on nam je pomogao nešto malo s tim putem, a ostalo niko ništa. Mi njime prolazimo samo starim vozilima. I traktori još mogu i zaprežna kola – kaže Refik Ćato.

Vlastitim sredstvima i uz skromnu pomoć Općine Višegrad prošle godine obavljen je dio radova, a predstavnici Oružanih snaga BiH posjetili su selo i izrazili spremnost da pomognu. No, za troškove mehanizacije potrebno je osigurati skoro 8.000 KM pa su mještani odlučili pokrenuti akciju, u nadi da će im se pomoći da konačno dobiju kvalitetniju cestu prema gradu.

Za uplate iz BiH otvoren je račun: 1613000078773949 na ime Refik Ćato, Dubočica bb Višegrad; za pomoć iz inozemstva račun kod “Raiffeisen banke” DD BiH, Zmaja od Bosne bb, Swift code: RZBABA2S; Iban: BA391613000078773949.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.