BIH

Iz nevladine organizacije "Save the Children BiH" upozoravaju: 70.000 djece u opasnosti da budu razdvojeni od roditelja!

Siromaštvo je glavni razlog razdvajanja od roditelja

Piše: T. ROKVIĆ - A. NUHANOVIĆ

11.10.2017

Više od 70.000 djece u Bosni i Hercegovini zbog siromaštva je u riziku da budu razdvojeni od roditelja. Ove alarmantne podatke iznijela je nevladina organizacija „Save the Children BiH“.  

Ništa manje alarmantan nije ni podatak da čak 350 djece godišnje bude odvojeno od bioloških porodica i uključeno u sistem javne brige, navode iz ove organizacije.

Crne brojke 

Da je stanje zabrinjavajuće, pokazuju podaci Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, prema kojima na području ovog bh. entiteta prošle godine 1.150 djece nije živjelo s biološkim roditeljima. Nešto je bolja situacija u RS, gdje je između 500 i 600 djece bez roditeljskog staranja.

Prema riječima Aleksandre Babić-Golubović iz „Save the Childrena“, očigledno je da se ne poduzima dovoljno mjera kako bi bila osigurana porodična zaštita djeteta izvan vlastite porodice koja odgovara njegovim individualnim potrebama te da smještaj u hraniteljskoj porodici i usvojenje još nisu dovoljno zastupljeni.

- Posebno zabrinjava što veliki broj djece do tri godine boravi u institucijama. Mali broj ide na usvojenje, u prosjeku od 30 do 40 djece godišnje. U hraniteljskim porodicama u BiH smješteno je blizu 700 djece - podsjetila je Babić-Golubović.

Psiholog Čedomir Novaković upozorava da odvajanje roditelja od djece i u najnormalnijim okolnostima predstavlja problem. Za njega je zastrašujući podatak da je čak 70.000 djece u opasnosti da budu razdvojeni od roditelja.

- Većini djece koja se odvoje od roditelja, kasnije će trebati pomoć psihologa, dolazi do separacionog sindroma. To je upozorenje političarima. Što je dijete mlađe prilikom odvajanja od roditelja, veća je vjerovatnoća da će imati traume kada odraste - pojašnjava Novaković.

Vukadinović: Svakoga će zabrinuti | Novaković: Upozorenje političarima | Babić-Golubović: Nema adekvatnih mjera

Hitno riješiti

Sociolog Srđan Vukadinović kazao nam je da je brojka od 70.000 zastrašujuća i pokazatelj potpunog osiromašenja BiH.

 - To je fenomen koji se mora otvoriti i koji će svakog ozbiljnog čovjeka zabrinuti. Djeca na strašan način trpe posljedice neimaštine. To je alarm… Ovo je problem svih problema koji se mora hitno riješiti – poručuje Vukadinović.

Unaprijediti razvoj hraniteljstva  

- Novi Zakon o hraniteljstvu u FBiH uređuje načela hraniteljstva, pojam i vrste, uslove za obavljanje hraniteljstva i naknadu. Zatim broj djece, hraniteljski ugovor, odgovornost i prava hranitelja i centara za socijalni rad te se očekuje da će on doprinijeti boljem razvoju hraniteljstva u FBiH – podsjeća Babić-Golubović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.