BIH

Ko su KOS-ovci u BiH

Faksimil teksta iz “Slobodne Bosne” od 23. juna 2005. godine

Piše: E.D.A.

12.10.2017

U okviru teksta “Najteža priča: Je li KOS branio BiH” objavljenog u “Slobodnoj Bosni” Senad Avdić je 23. juna 2005. godine pod naslovom “Fikret Muslimović na čelu kolone” donio i tvrdnje o tome “ko su KOS-ovci u BiH”. Tako je nabrojao sljedeće:

Eskadroni smrti

- FIKRET MUSLIMOVIĆ, potpukovnik JNA i najvažniji kadar nekadašnje vojske zadužen za “muslimanski i albanski nacionalizam”. Nakon što je napustio JNA nekoliko mjeseci radio na pijaci na Stupu i bio vojni savjetnik “Slobodne Bosne”. U aprilu 1992. godine promoviran u savjetnika Alije Izetbegovića i šefa bezbjednosti Armije BiH. Kraj rata dočekao kao šef Uprave za moral Armije BiH.  

JUSUF JAŠAREVIĆ, penzionisani major iz Rajlovca, početak rata je dočekao kao portir u tadašnjem regionalnom štabu Teritorijalne odbrane BiH u Sarajevu. Muslimović ga uključuje u vrh bezbjednosne službe Armije BiH. Jašarević kontrolira eskadrone smrti - navodno odmetnute pripadnike Armije BiH.

SEAD REKIĆ “GAVRAN”, major Jugoslovenske narodne armije, prema vlastitom priznanju koje je dao istražiteljima, od sredine 1991. godine bio je zadužen za kontroliranje Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Uhapšen je početkom 1993. godine u Sarajevu i priznao da po nalogu Fikreta Muslimovića radi na razbijanju Armije BiH. Nakon što je oslobođen, postavljen za komandanta specijalnih muslimanskih jedinica koje su, pored ostalog, sudjelovale i u pokolju nad Srbima u Vozući.

Provjera i nestanak

 ENVER MUJEZINOVIĆ je u maju 1992. godine iz centrale KOS-a stigao u Sarajevo i automatski postao glavni bezbjednjak u Ministarstvu odbrane BiH. Prema tvrdnjama Edhema Bičakčića, tada drugog čovjeka Stranke demokratske akcije, major Mujezinović je fascinirao čelništvo SDA poznavanjem Kur'ana. Mujezinovića je u prvog obavještajca BiH promovirala struktura Islamske zajednice predvođena Zijadom Ljevakovićem i Mustafom Spahićem. Tvrdi se da su i jedan i drugi bili suradnici KOS-a u vrijeme dok je Mujezinović bio na čelu odjela KOS-a za “islamska pitanja”.


Faksimil teksta iz “Slobodne Bosne” od 23. juna 2005. godine

SEAD ČUDIĆ je iz beogradske centrale KOS-a stigao zajedno s Enverom Mujezinovićem. U ratu je bio pomoćnik za bezbjednost komandanta Prvog korpusa.

MILOJE LONČAREVIĆ MIŠO je do početka rata bio oficir KOS-a. Bio je bezbjednjak u Užičkom korpusu. Bio je uključen u sve sigurnosne operacije Armije BiH, a nakon što je najavljena njegova provjera nestao iz BiH uz pomoć Fikreta Muslimovića!

EMIN SKOPLJAK, građansko lice na službi u JNA, najbliži rođak obitelji Izetbegović. Uhapšen na Grbavici i vrlo brzo razmijenjen. Sumnja se da je bio veza između Alije Izetbegovića i vrha JNA – tvrdio je Senad Avdić u SB prije 12 godina.

Komisija za kontrolu rada MOS-a: Sin, sestrić, obavještajac  

Faksimil teksta iz “Dana” od 11. maja 1998. godine: Najpovjerljiviji kadrovi Bakir Izetbegović, Emin Skopljak i Fikret Muslimović

U kontekstu imena koje spominje Senad Avdić u tekstu “Je li KOS branio BiH” interesantno je spomenuti i da je u magazinu “Dani” još 11. maja 1998. godine objavljeno sljedeće:  

- Početkom 1993. godine, u trenutku kada se činilo da je još samo Bošnjacima stalo do očuvanja Bosne i Hercegovine, u vrhu Stranke demokratske akcije, tačnije između predsjednika Izetbegovića, Hasana Čengića i Bakira Alispahića, bila je sazrela ideja o formiranju nečega što bi trebalo opravdati ime "Muslimanska obavještajna služba". Navodno je za operacionalizaciju ideje bio zadužen dio najpovjerljivijih kadrova, a formirana je i komisija za kontrolu rada MOS-a: Bakir Izetbegović, sin predsjednikov, Emin Skopljak, sestrić predsjednikov, i Fikret Muslimović, provjereni obavještajac - pisali su “Dani” u broju 75 od 11. maja 1998. godine.

(Sutra: Novinari i urednici “Slobodne Bosne” tvrde: “Fikret Muslimović najveći bošnjački ratni zločinac - KOS-ovac i kako je Sead Rekić priznao, pa porekao učešće u agresiji”)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.