BIH

Zaustavljeni radovi u Bilješevu kod Kaknja: Ko blokira gradnju prve tvornice za preradu životinjskog otpada u BiH?

Bilješevo kod Kaknja: Gradilište je pusto ( F. Fočo)

Piše: E. Trako

18.10.2017

Gradnja prve tvornice u BiH za preradu životinjskog otpada u Bilješevu kod Kaknja naprasno je zaustavljena, saznaje „Dnevni avaz“. Vijest da će se u Bilješevu graditi ova tvornica pozitivno je odjeknula u javnosti još 2014. godine, kada je prvi put i spomenuta ta ideja, a sve nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH.

Žalba vlastima

Tada su brojni leševi uginulih životinja odvoženi u Srbiju na spaljivanje, što je BiH koštalo basnoslovnu sumu novca. No, tri godine poslije, završeni su samo pripremni radovi, uređeno korito, iskopano tlo. Nakon toga, građevinske mašine napustile su ovaj lokalitet.  

Tako je još jedna investicija, ukupne vrijednosti oko 20 miliona KM, dovedena u pitanje. Investitor iz Hrvatske u avgustu prošle godine žalio se vlastima u BiH da državna administracija koči realizaciju projekta.

Nedugo nakon toga u Kaknju je boravio i Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i obećao otklanjanje prepreka. Ispostavit će se, još jedno u nizu neispunjenih obećanja.

Kako saznajemo od izvora bliskih investitorima, oni očekuju donošenje jedinstvenog zakona o zbrinjavanju životinjskog otpada na nivou BiH i žele biti jedina takva fabrika u BiH, koja je i realno tržište za jednu fabriku.

Čekaju zakon

- Republika Srpska ima svoj zakon, uskoro FBiH pravi svoj i onda bi trebao biti napravljen jedinstven zakon na bazi BiH. Investitori žele da se kroz zakon definira kako će se zbrinjavati uginula stoka. Imaju građevinsku, prostornu, okolišnu i druge potrebne dozvole i kažu da za osam mjeseci mogu sagraditi fabriku. Ali, neće da rade dok zakon ne bude usvojen - kaže naš sagovornik.

Pozvali smo i direktora firme „Bioorganika“ Stjepana Ledića kako bismo dobili njegov komentar, ali on na pozive, do zaključenja ovog izdanja našeg lista, nije odgovarao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.