BIH

Rekić je prvo priznao sve - od ubistva Đoze do ometanja deblokade Sarajeva

Faksimil teksta iz “Slobodne Bosne” od 3. oktobra 1998. godine: Rekić: Na sudu pitan da li je Šariću i Aliću predložio da unište jedini materijalni dokaz njegove suradnje sa KOS-om

Piše: E.D.A.

19.10.2017

- Dvanaest sati Rekićevog priznanja snimljenog za vrijeme predistražnog postupka na video-kaseti, CSB Sarajevo je proslijedio Vojnom sudu.

Šifra “Otrov”

Na toj kaseti koja je, kako kažu naši izvori, danas možda i uništena, Rekić priznaje sve za što su ga teretili - od ubistva Fadila Đoze na Igmanu do ometanja operacije deblokade Sarajeva Jug '92 - piše u nastavku teksta “Slobodne Bosne” od 3. oktobra 1998. godine pod naslovom “Fikret Muslimović je 1991. naredio Seadu Rekiću praćenje Dragana Vikića i razbijanje Specijalne jedinice MUP-a BiH!”

Dalje se navodi da je “nakon posjete Muslimovića i Mujezinovića, Rekić tvrdio kako je tokom isljeđivanja, kada je priznao svoje aktivnosti, bio drogiran” te se u tekstu SB-a nastavlja:

- “Kada je jednom probao "travu" od cimera u ćeliji, tvrdio je da je osjetio isti efakat kao kada su mu istražitelji snimali izjavu, zbog čega je tvrdio da je i tada bio drogiran, te nije bio svjestan šta priča”, veli sugovornik. Od tada on mijenja svoj iskaz i tokom sudskog postupka neke navode potvrđuje, dok većinu negira. Tako se optužnica nije proširila na njegovog mentora Fikreta Muslimovića. Rekić je samo osuđen za falsifikovanje dokumenata i odmah je pušten, jer mu je pritvor uračunat u kaznu. Fikret Muslimović je napredovao u službi.

Đozo: Žrtva zasjede na Igmanu 1992. godine

Prema izjavama tada prisutnih, Rekiću su na suđenju, recimo, u vezi sa ubistvom Fadila Đoze, izvršenog na Igmanu 1992., postavljena sljedeća pitanja: Da li je tačno da je od Ediba Šarića i Huse Alića obaviješten kako su prilikom dolaska u vilu "Borik" u Đozinoj sobi (a nakon Đozinog ubistva - op. aut.) našli aktovku sa mikrotrakom na kojoj su snimljeni Rekićevi razgovori sa srpskom stranom, pod šifrom "Otrov"?  

Provala, devize...

Da li je tačno da je Šariću i Aliću predložio da provale u Đozinu sobu, utvrde sadržaj aktovke i unište jedini materijalni dokaz Rekićeve suradnje sa KOS-om? Jesu li pronašli određenu količinu njemačkih maraka, dosje o vezi Alije Delimustafića sa organima KOS-a? Je li u prisustvu Šarića i Alića preslušao kasetu i prepoznao svoj glas?

Da li je Šarića i Alića nagovorio da u službenom izvještaju navedu kako je neko drugi izvršio provalu u Đozinu sobu, da je Šariću povjerio devize i Delimustafićev dosje, a "svoju" kasetu odnio u Pazarić i uništio? Rekić je ovaj put, za razliku od ranijeg iskaza, odgovorio: "Ništa od navedenog nije tačno!" Ali, prije dolaska na Igman i davno prije rata u BiH, počela je njegova priča čiji ćemo početak smjestiti u 1980. godinu - najavila je “Slobodna Bosna” u tekstu objavljenom prije 19 godina.


Kako je ubijen Fadil Đozo 

Ćatić najavljuje knjigu „Tajna sobe 401“ koja bi mogla pomoći razrješavanju misterije

Radi boljeg razumijevanja tematike, treba podsjetiti na to da je Fadil Đozo bio jedan od najvećih logističara Armije RBiH, odnosno naoružavanja Bošnjaka s početka agresije na BiH. Međutim, već u avgustu 1992. godine ubijen je u zasjedi na Igmanu, koji je u to vrijeme bio pod punom kontrolom ARBiH, dok je komandant Taktičke grupe 2 Igman Mirsad Ćatić Čuperak tada teško ranjen. Ni ovaj atentat do danas nije procesuiran te također nosi epitet neriješenog političkog ubistva. 

- Na putu za Grebak, na našoj teritoriji, ubice su sačekale komandanta Igmana i njegove saradnike, a naredbodavci nestrpljivo očekivali njihovu smrt. Nažalost, Đozo je podlegao ranama, ja sam ranjen i izbačen iz ratnog stroja. Igman je padao a naredbodavci i ubice su oko nas. Da se ne zaboravi i ne laže, mi učesnici rata moramo pisati i pripovijedati događaje, da nam i '92. ne postane predaleka. Već sam objavio ratni dnevnik „Sjena nad Igmanom“ i tada obećao knjigu „Tajna sobe 401“, koja će uskoro ugledati svjetlo dana. U njoj ću, zbog sebe i drugih koji su stradali, javnosti ponuditi priču šta se stvarno događalo te '92. i kako je došlo do atentata koji nikada nije razjašnjen u javnosti, niti je sudski dovršen do kraja – najavljivao je prošle godine Mirsad Ćatić Čuperak.

Kako “Dnevni avaz” saznaje, Ćatić bi ovu knjigu trebao objaviti na proljeće naredne godine.

(Sutra: Kako je Rekić postao KOS-ovac)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.