BIH

Kako na funkciju sa 65 godina života i 40 staža: Kako se Bećiragić protuzakonito održava na poziciji

Parlament BiH: Kolegij oba doma PSBiH danas ponovo o slučaju Bećiragić

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.10.2017

Nevjerovatan primjer nepoštivanja i neprovedbe zakona dolazi iz Ureda za razmatranje žalbi i Parlamentarne skupštine (PS) BiH. Kako saznaje „Avaz“, na mjestu člana Ureda za razmatranje žalbi u filijali Banja Luka protuzakonito se pokušava zadržati Ismet Bećiragić. Također, Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je da je Parlament BiH već prekršio zakon jer je imenovao 2015. Bećiragića na tu poziciju iako je on u tom trenutku imao 65 godina i ispunjavao uvjete za odlazak u penziju.

Ispunjeni uvjeti

Da apsurd bude veći, on je u januaru ove godine ispunio i drugi uvjet za penzionisanje iz člana 71. Zakona o radu u institucijama BiH, budući da je napunio i 40 godina radnog staža. Nezvanično saznajemo da je Bećiragić na tu poziciju imenovan kao kadar SDA, koja ga, uprkos svim ovim nalazima, i dalje pokušava zadržati na toj funkciji.  

U prilog tome govori i dokumentacija koja je u posjedu „Avaza“. Iz nje je vidljivo da je Ured za razmatranje žalbi BiH tek u junu ove godine od Ministarstva pravde BiH zatražio tumačenje zakonskih odredbi o slučaju Bećiragić. Ministarstvo pravde BiH je u svom odgovoru potvrdilo da je Bećiragić ispunio zakonske uvjete za prestanak radnog odnosa i odlazak u penziju.

Faksimil mišljenja Ministarstva pravde o Bećiragiću: Potvrdili da treba u penziju

Vruć krompir

Ali, umjesto izdavanja rješenja o prestanku radnog odnosa i penzionisanja Bećiragića, Ured je zatražio izjašnjenje PSBiH o ovom slučaju, čime se odlaže provedba zakona i očigledno kupuje vrijeme.

Zajednički kolegij oba doma PSBiH na sjednici održanoj u septembru razmatrao je ovo pitanje, ali je vruć krompir očigledno odlučio prebaciti Kolegiju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, kojeg je obavezao da pripremi izjašnjenje o primjeni člana 71. Zakona o radu u institucijama BiH. U izjavi za „Avaz“ sekretar Zajedničke službe u Sekretarijatu PSBiH Kenan Vehabović kaže da odredbe Zakona o radu u institucijama BiH važe jednako za sve zaposlene u institucijama BiH, pa i za imenovana lica.

- To znači da imenovano lice treba penzionisati, a na njegovu poziciju Parlamentarna skupština BiH treba imenovati novog kandidata - navodi Vehabović.

Vehabović: Imenovati novog kandidata

Inače, Bećiragića je kao prvorangiranog predložila komisija PSBiH u kojoj su bili parlamentarci SDA, HDZ-a i SDS-a. Izvještaj o ovom slučaju ponovo je na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH.

Loša poruka mladima  

Vehabović naglašava da ostaje nejasno kako to da osoba koja je u trenutku imenovanja imala 65 godina bude imenovana na poziciju čiji mandat traje pet godina.

- S pravom vjerujem da je prije dvije godine na listi kandidata bilo mlađih i jednako stručnih osoba za tu poziciju u Uredu za razmatranje žalbi. Bojim se da ovakvim potezima šaljemo lošu poruku mladim ljudima koji godinama čekaju posao u struci - upozorava Vehabović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.