BIH

Sve izvjesniji raspad vlasti u Brčkom

Luka Brčko: Netransparentan projekt revitalizacije

Piše: A. HADŽIĆ

29.10.2017

Nakon što je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić (SNSD) jednostranom odlukom smijenio svog savjetnika Ismeta Dedejića (SBB), trenutna vladajuća većina u Distriktu na putu je da se raspadne.  


Bez objašnjenja

Prema riječima Eseda Kadrića (SDA), predsjednika Skupštine Distrikta, smjenom Dedejića otvoreno je ne samo pitanje funkcioniranja dosadašnje većine nego i ono mnogo osjetljivije, a tiče se pokušaja zloupotrebe višemilionskih kredita za revitalizaciju Luke Brčko.  

- Smjena Dedejića jednostrani je čin gradonačelnika, tako da smo odlučni da taj presedan više niko ne napravi. Političku cijenu za ovo što je urađeno neko će morati platiti. Ovdje je, prije svega, u pitanju nacionalno dostojanstvo, jer Bošnjacima niko ne može smjenjivati funkcionere, a da prethodno ne iznese čvrstu argumentaciju za to, ali u pitanju je i obraz nas koji smo dio vlasti u Distriktu. Neko nas je pokušao uvući u malverzacije na štetu građana, što nećemo dozvoliti – kazao nam je Kadrić.


Kadrić: Neko će platiti političku cijenu

Smijenjeni Dedejić i ostali predstavnici Bošnjaka u vlasti javno su se usprotivili netransparentnom projektu revitalizacije Luke Brčko, uz koji se veže oko sedam miliona KM kreditnih sredstava i tri miliona međunarodnog granta.  

Dedejić, koji ima bogato iskustvo i u radu uprave i u privredi, u svojstvu savjetnika gradonačelnika, saznajemo, bio je na izvoru mnogih informacija koje su ukazivale na pokušaj zloupotrebe kredita u korist jednog od političkih moćnika u Brčkom, čemu se lično usprotivio. 

Posljedica svega bila je njegova ekspresna smjena.

Milić: Jednostran čin

Prepoznao kriminal

U izjavi za naš list, Dedejić je samo kratko prokomentirao da mu je drago što je smijenjen „jer je prepoznao kriminal“.


Upoznat i Vigemark 

- Nismo protiv kredita niti protiv gradnje i napretka Distrikta, posebno ne protiv modernizacije Luke. Ali jesmo protiv toga da planirana investicija bude skuplja za nekoliko miliona maraka jer neko hoće svoje privatne interese da ugradi u sredstva za koja će se zadužiti građani Distrikta. Još od 2003. postoji idejno rješenje revitalizacije Luke, ali je taj projekt u tajnosti izmijenjen kako bi pogodovao nečijem privatnom interesu. Sa svime sam prije dva dana upoznao i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark) – navodi Kadrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.