BIH

Nekropola Katica u Jajcu uskoro će biti proglašena nacionalnim spomenikom: Bistričani se i danas sjećaju stećka koji je svake godine u isto vrijeme svijetlio

Nekropola Katica bit će 30. nacionalni spomenik u Jajcu

Piše: E. CRNKIĆ

4.11.2017

Članovi Društva za zaštitu kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti Jajca lani su Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podnijeli peticiju za proglašavanje nekropole stećaka Katica nacionalnim spomenikom. 

Nekropolu u selu Bistrica, koja se nalazi kraj katoličke crkve, obišle su Mirela Mulalić-Handan, pomoćnica izvršnog dužnosnika Komisije i Nermina Katkić, saradnik za arheologiju.

Uskoro će ova nekropola sa 23 stećka, od kojih je većina s karakterističnim nišama, biti proglašena nacionalnim spomenikom BiH i to će, ujedno, biti 30. spomenik u Jajcu.

Peticiju za nominaciju stećaka na listu nacionalnih spomenika pripremali su jajački arheolozi Mirza Kapetanović i Franjo Leovac.

Priče i legende

- Osim toga, članovi Komisije posjetili su Franjevački samostan u Jajcu. Razgovarali su s gvardijanom, fra Antom Šimunovićem radi utvrđivanja kriterija i procjene vrijednosti za proglašavanje samostana nacionalnim spomenikom kulture od izuzetnog značaja - rekao je Kapetanović.

U Jajcu je, inače, u okviru pilot-projekta “Registriranje stećaka u BiH” pronađena i zabilježena 31 nekropola i one broje ukupno više od 380 stećaka.

Ljubica Brtan-Cvitanović rođena je u blizini nekropole Katica, za koju se vežu razne priče i legende. Tako je, kako kaže Ljubica, jedan stećak svake godine svijetlio, i to uvijek u isto vrijeme. Ovaj fenomen pojavio se prije 30 godina.

Iskopali grobnicu

- Sjećam se da se to uvijek dešavalo oko tri ujutro. Moj otac je prvi uočio tu neobičnu pojavu, prišao je stećku na nekoliko metara i vidio vatrene iskrice koje su frcale iz njega - govori Brtan-Cvitanović.

Naredne večeri, njen otac pozvao je komšije da zajedno prisustvuju ovom fenomenu. No, iskrica te noći nije bilo. Tada su odlučili iskopati grobnicu koja se nalazila ispod stećka.

- U grobnici su bile kosti muške i ženske osobe te jedne bebe. Poslije su odnesene u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu – govori ova Jajčanka.

Članovi Komisije obišli su stećke

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.