BIH

Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo: Da biste ugrijali srce, morate doći u Pozorište

Hašimbegović: Radno vrijeme bez ograničenja

Piše: Avaz.ba

4.11.2017

Subota, 28. oktobar: Vrijeme je stalo 

Dan D, premijera “Kralja Lira”!!! Vrijeme je stalo i sve ima svoj poseban sjaj. Ogromna radost. Naša predstava danas odlazi na svoj životni put, susret s publikom. Ponosni na urađeni posao. Odlazim na vikend džoging i dok trčim, slažem misli i obaveze. Dan dalje teče u posljednjim pripremama za premijeru. Stižem u Pozorište... U prekrasnom ambijentu našeg foajea dočekuju me divna djeca polaznici glumačke škole “Helen O' Grady” koja mi se obraćaju na engleskom izgovarajući Šekspirove stihove. Svojom ljupkošću pružaju poseban šarm cijelom događaju.

Pozdravljam se s ambasadorom Britanske ambasade u BiH Edvardom Fergusonom, uvijek pozitivnim i nasmijanim. U 19.10 sati gosti polako pristižu, sretna lica naše drage publike uz zajedničko fotografiranje... Popunjavamo taj predivni album sjećanja na ovu prekrasnu večer. U 19.30 vrijeme za početak predstave. Sala postaje tiha i snaga Šekspirove riječi počela je dopirati do nas.

Snažna, duboka i emotivna interpretacija Izudina Bajrovića koji tumači glavni lik kralja Lira čini to tako uvjerljivo i na poseban način nas povezuje s porukama ovog vanvremenskog djela. Publika kao da je prestala disati u jednom momentu, a duša se hrani i podsjeća nas na razine ljudskosti, značaj etike pojedinačnog izbora. Emotivan kraj i mrak... Elma, Vedran, Slaven, Sanela, Mediha izlaze i na licima im vidim veliko zadovoljstvo. Na poklon izlazi Izudin, bosanskohercegovački kralj Lir i potom ovacije. Publika je na nogama. Aplauz koji, čini se, traje vječnost. Zahvalna sam i sretna. Svi smo presretni. Na kraju na poklon izlazi i reditelj Diego de Brea. Kulminacija ushićenja.

Ovo je jedna od onih noći za koje ne želite da imaju svoj kraj. Ali, ovo nije kraj, ovo je tek početak života ove divne predstave.

Nedjelja, 29. oktobar: Čestitke 

Jutarnji džoging. Upijam svježinu prekrasnog jutra. Čestitke povodom premijere pristižu sa svih strana. U kućnoj atmosferi uživala sam čitajući divne poruke naše cijenjene publike. Telefon ne prestaje zvoniti, svi žele podijeliti svoje ushićenje i svoj doživljaj viđenog nakon premijere. Večernji sate provodim u planiranju aktivnosti za narednu sedmicu. Pokušavam skupiti svu potrebnu energiju za daljnje izazove koji slijede.

Ponedjeljak, 30. oktobar: Omer i Merima u Beogradu 

Radne obaveze počinju od ranog jutra. Čestitanja među kolegama povodom premijere još su prisutna, od portirnice, naših krojačnica, radionica, umjetničkih direkcija, administracije, naših umjetnika. Dočekuje me lice najmilije tajnice, drage Rabije, razmjenjujemo utiske. Slijede susreti i planiranja s ljudima iz naše male, ali kreativne i predane službe marketinga i propagande. Tražimo najbolja rješenja i rušimo sve barijere. Na repertoaru je repriza “Kralja Lira”. S našim predanim biletarom Alminom obavljam posljednje konsultacije u vezi sa večerašnjom izvedbom. Uvijek me obraduje informacijama o ostvarenom prihodu nakon predstave. Vodimo konstruktivne razgovore kako ići dalje.

Oko 13 sati stigao je telefonski poziv iz Konzulata BiH u Beogradu povodOM kulturne saradnje u sklopu koje je dogovoreno da naša baletna predstava “Omer i Merima” gostuje u Narodnom pozorištu Beograd. Troškove za ovo gostovanje preuzima Gradska uprava grada Beograda. Ponovo smo sretni i ushićeni. Nastavljamo služiti našoj umjetničkoj misiji i dobit ćemo priliku biti najboljim ambasadorima kulture.

Uvečer stižem u Tursku ambasadu u čast obilježavanja Dana Republike Turske, na prekrasan svečani prijem, a potom i u „Sarajevsku pivnicu“ u kojoj TV N1 proslavlja svoj treći rođendan. Draga lica, divna atmosfera, sretna sam da postoji kvalitet u kontinuitetu...

Utorak, 31. oktobar: Jezik umjetnosti 

Pozorište je neodvojivi dio mene i zajedno činimo cjelinu koja svoj dnevni ritam doživljava kroz repertoar pozorišta. Večeras igramo balet “Omer i Merima”. Tokom dana stiže poziv i od našeg gradonačelnika Abdulaha Skake, koji je potvrdio jučerašnje divne vijesti vezane uz gostovanje u Beogradu. Priča o balkanskom Romeu i Juliji sada će postati vezivno tkivo s regijom. Uvijek sam tvrdila da je univerzalan jezik umjetnosti najjači vid povezivanja.

Popodne provodim sa školskom prijateljicom koja živi u Singapuru. Razmjenjujemo sjećanja i iskustva. Lijepo je istraživati po osjećanjima koja nas vežu uz mladost i koja su nam otoplila naša srca. Navečer mi javljaju da je sala puna. I za umjetnike to je poseban osjećaj, igrati pred punom salom Pozorišta.

Srijeda, 1. novembar: Sjećamo se najmilijih 

Dan mrtvih, vrijeme kada se posebno sjećamo najmilijih koji su nas napustili. Čvrsto u sebi šaljem poruke ljubavi svojim roditeljima za njihov vječni mir i spokoj. Znam da su ponosni na mene i da nekim čudnim vezama još aktivno djeluju u kreiranju mog života.

Jutro na sceni počinje predstavom za djecu “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” u dva termina, prepuna divnih mališana iz vrtića. Ako želite da ugrijete svoje srce, morate doći u Pozorište da vidite ta divna nasmijana i sretna lica djece. Vrijedi se boriti za njihovo bolje sutra. Nakon predstave nema pauze, počinju scenske probe za nadolazeći veliki naslov, premijeru mjuzikla “Flashdance” čija je premijera planirana 13. novembra.

Slijedi četverosatni sastanak svih umjetničkih direktora Narodnog pozorišta i direktora Sarajevske filharmonije, planiramo sve ono što će biti radost za našu publiku naredne godine.

Zahvalna sam univerzumu za sve dobre energije koje mi šalje. U kućnoj atmosferi nastavljam pisati i raditi dalje, radno vrijeme nema svoja ograničenja!

Četvrtak, 2. novembar: Hamlet iz Mrduše Donje ide u Beč 

Već danima me fascinira divno plavo nebo i vedro vrijeme. Jutra su već hladna, ali je vrlo prijatno osjetiti taj oštar zrak. Danas ću u Gradskoj upravi dobiti potrebne informacije o protokolu odlaska u Beograd. Odlazim u radionicu na Skenderiji da posjetim uposlenike i provjerim proces rada na našoj novoj premijeri baleta “Krcko Oraščić”, premijera planirana za 29. novembar. Ovaj naslov sam po sebi nosi ogromnu količinu radosti i sigurna sam da će biti prava poslastica za našu publiku svih generacija.

Finaliziramo i sve potrebno u vezi s odlaskom na gostovanje u Beč s dramom “Hamlet u selu Mrduša Donja” planiranog za 3. decembar u Akzent teatru. Po povratku kući igramo isti naslov i u pozorištu „Kerempuh“ u Zagrebu. Ostvaruju se moji snovi za intenzivnijom prezentacijom naših kulturnih vrijednosti van granica BiH.

Petak, 3. novembar: Idu novogodišnji praznici 

Večeras je na repertoaru opereta “Kneginja čardaša”. Sala je opet puna i publika će uživati u prekrasnoj Kalmanovoj muzici i sjajnoj predstavi. Vikend je pred nama, ali to ne znači imati neku pauzu, nego samo ležerniju organizaciju posla.

Kraj godine donijet će puno radosti. Opera priprema sjajnu komičnu operu “Viva La Mamma”, u kojoj će učestvovati svi solisti i hor Opere Narodnog pozorišta. Premijera je planirana za 15. decembar. Bogat reprizni program bit će u duhu novogodišnjih praznika s naslovima “Krcko Oraščić”, “Alisa u zemlji čuda”, “Flashdance”, uz zahvalnost svima vama koji podržavate rad Narodnog pozorišta, a posebno našoj dragoj publici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.