BIH

Nebojša Račić, uspješni poljoprivrednik iz Bosanske Gradiške: Kad završi poslove u njivi, pravi poljoprivredne priključke

Tanjirače koje je Nobojša projektirao i napravio

Piše: B. GRGIĆ

11.11.2017

Nebojša Račić, poljoprivrednik iz bosanskogradiškog sela Bok Jankovac, nadaleko je poznat po vrhunskim prinosima kukuruza, soje i suncokreta, ali i po proizvodima koje sam napravi u vlastitoj priručnoj radionici.

Kada obradi pedesetak hektara zemljišta, Nebojša se povuče u radionicu, gdje prepravlja postojeće strojeve te projektira i izrađuje nove priključke.

- Imao sam tanjiraču za trakor koja nije bila adekvatna. Bila je lagana i nije ostvarivala željene rezultate. Prodao sam je i potom napravio veće i daleko snažnije tanjirače. U Bijeljini sam kupio diskove, a potom crtež počeo provoditi u djelo - kaže Nebojša.

Većinu bravarskih i tokarskih poslova odradio je sam, a zanimljivo je da je skupe graničnike između diskova izlio u obližnoj livnici i time pojeftinio izradu tanjirača.

- Kada sam napravio sve dijelove, sklopio sam je. Postavio sam 36 diskova, gumene točkove za transport, hidrauliku, čistače, ležajeve... Tanjirače su se pokazale veoma efikasnim i samo kroz povećan učinak brzo će se isplatiti – govori Račić.

Ovaj ratar-inovator napravio je i podrivač za teška zemljišta, pogotovo za ona glinovita, kakva se nalaze u neposrednoj blizini Save.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.