BIH

Započeli istraživanje i restauracija kod Ilijaša: Iz zaborava izronio stari grad Dubrovnik

Radovi na istočnoj kuli

Piše: S. SPAHIĆ

11.11.2017

Dugogodišnja nastojanja članova Udruženja zavičajnih entuzijasta iz Ilijaša da pokrenu priču o starom gradu Dubrovniku napokon su urodila plodom. 

Ekipa sarajevske firme “Color paleta” počela je ovih dana s restauracijom i konzervacijom istočne kule ovog skoro zaboravljenog srednjovjekovnog grada. Cilj radova je, prije svega, osigurati iskopavanja, koja su na ovom arheološkom lokalitetu već počela, a dio su velikog projekta koji podrazumijeva potpunu restauraciju starog grada, koji je u jednom periodu srednjovjekovne Bosne bio i stolni grad.

Ovo je prvi put u historiji da se naučnim metodama pristupa istraživanju ovog nalazišta i arheolozi očekuju da pronađu dovoljno artefakata koji bi pomogli pri utvrđivanju pouzdanih historijskih činjenica u vezi sa samim gradom i životom srednjovjekovnog čovjeka na ovom području.

- Još je rano govoriti o bilo kakvim otkrićima, pogotovo zato što ćemo se u ovom periodu bazirati samo na istočnu kulu, koja je mali dio cijelog kompleksa starog Dubrovnika. Ipak, za sada je glavni cilj da se lokalitet očisti i zaštiti od daljnjeg propadanja – rekao je za “Avaz” Edin Bujak, vođa tima arheologa s Filozofskog fakulteta Sarajevo.

Riječ je o istom timu koji je prije dvije godine radio na iskopavanju nekropole stećaka Kopošići, udaljene od Dubrovnika svega nekoliko metara.

O kakvom se projektu radi, najbolje svjedoči podatak da istočna kula, na kojoj su započeti radovi, ima prečnik od 7,5 metara, dok preostale tri kule i sam dvor imaju površinu od skoro 850 kvadrata. U pitanju je samo gornji dio tvrđave.

Hrvatski Dubrovnik dao 100.000 kuna  

Radovi koštaju 86.400 KM, a novac su osigurali Općina Ilijaš, nadležna ministarstva i nekoliko pojedinaca. Sa 100.000 kuna u finansiranju projekta učestvovao je i hrvatski Grad Dubrovnik, koji je, prema dosadašnjim saznanjima, u 13. stoljeću i osnovao ovaj mali bosanski Dubrovnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.