BIH

Ugledni sociolog Jusuf Žiga za Avaz.ba: Odnos društva prema mladima trebao bi biti mnogo odgovorniji

A.Mi.

23.11.2017

Nesvakidašnja situacija dogodila se 17. novembra u centru Sarajeva. Tog datuma, u večernjim satima policiji je prijavljen nestanak maloljetne djevojčice Enise Muhić.

Vijest je poput bure odjeknula medijima. Kako su prethodnih dana pisali mediji, majka je tvrdila da se njena kćerka udaljila od kuće s dvije starije osobe. Tvrdila je i to da je Enisu oteo muškarac koji je od ranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima.

Ovo se dogodilo u sarajevskoj ulici Logavina, kada je 12-godišnja djevojčica posljednji put viđena i od tada je policija tragala za njom.

O ovome smo razgovarali sa uglednim sociologom, prof.dr. Jusufom Žigom, koji nam je sa sociološkog aspekta objasnio koliko je loše da se ovakve stvari dešavaju u jednom gradu, u 21. stoljeću.

Kako navodi, svaki pojedinačni slučaj može da bude na neki način specifičan. Generalno govoreći, briga o djeci mora da bude kako u kući, tako i u školi, i tamo gdje su dodijeljene socijalne službe.

- To je jedan vrlo ozbiljan društveni problem. U vezi s tim trebamo voditi računa o ponašanju naše djece, u kući, školi i društvu. Zapitati se da li se djeca ponašaju u skladu sa onim što se od njih očekuje – govori Žiga.

Na pitanje koliko je ovakav problem česta pojava u bh. društvu, profesor ističe da na osnovu onoga što dopire do javnosti ne možemo kazati da imamo neke ekstremno velike cifre vezane za ovakve probleme. Svaki pojedinac je važan da se njime treba baviti, i ne smije se zapostaviti.

- Za mene je važno svako dijete, važan je svaki problem koji je vezan za maloljetnika – kazao je Žiga.

Odnos društva prema mladima bi trebao da bude mnogo uljudniji, odgovorniji.

Svako nasilje nad djetetom vrijeđa i ponižava, boli i ugrožava razvoj i odrastanje djeteta. Posljedice mogu biti i vrlo teške i dugotrajne za fizički i emocionalni razvoj. Koliko na to možemo utjecati kao društvo i kako zaustaviti nasilje nad djecom, Žiga odgovara:

"Ne vidim da je bh. društvo u odnosu na druga ni bolje ni lošije, slični smo, ali to nam ne daje za pravo da se benevolentno ponašamo kad dobijemo takav problem".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.