BIH

Parlament FBiH: Planirali više od 90, donijeli manje od 20 zakona

Ostalo im da usvoje oko 70 zakona do kraja godine: Nemoguća misija

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

26.11.2017

Da bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH proveo svoj program rada za ovu godinu, federalni poslanici bi samo u decembru morali usvojiti oko 70 zakona ili izmjena i dopuna postojećih zakonskih rješenja, a što je, naravno, nemoguća misija.  

Tako će, prema svemu sudeći, i ovu godinu dodati ranijim kada je realizacija godišnjeg programa rada bila ispod svakog nivoa.

U Programu rada Predstavničkog doma za ovu godinu naveden je 81 zakon iz Programa rada Vlade FBiH, uključujući budžet za iduću godinu i dokument okvirnog budžeta za period 2018. - 2020., zatim 11 zakonskih rješenja koja su usvojena ili se nalaze u parlamentarnoj proceduri za period januar-februar, te dva regulaciona plana i još jedan zakon koji nije predložila Vlada.


Dio Programa rada Predstavničkog doma

Naznačeno je da Program rada ostaje otvoren za dopunjavanje i drugim inicijativama koje budu pokretane tokom godine.  

No, uzimajući u obzir izvještaj Centara civilnih inicijativa (CCI) o radu Parlamenta FBiH za prvih šest mjeseci ove godine, kao i sjednice koje su održane od jula, od svih nabrojanih akata iz Programa rada do sada nije usvojeno ni 20 zakona! Napomene radi, neki od planiranih zakona bili su u proceduri, ali su odbijeni.

Prebacivanje loptice

 

- Blizu 70 posto mjera, znači, ostaje da se usvoji da bi Program rada Zastupničkog doma bio realiziran. Teško da će se to desiti. Postaje upitna svrsishodnost donošenja programa rada kada je realizacija iz godine u godinu niska i rijetko prelazi 20 posto - istakla je Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja.


Deronja-Suljić: Nema opravdanja

Kako zakoni trebaju biti usvojeni u oba doma, iz Doma naroda Parlamenta FBiH svoj (ne)rad pravdaju time da oni prate Predstavnički dom i ono što „tamo prolazi”, dok iz Predstavničkog, pak, tvrde da „nemaju dovoljno materijala iz Vlade FBiH”.  

- Uvijek je veći broj akata koja Vlada uputi u Parlament u odnosu na ono što je usvojeno u Predstavničkom domu. Predstavničkom domu niko nije nametnuo program rada, nego su ga sami donijeli i u obavezi su da ga provedu - odgovara Suljić na ovo prebacivanje loptice.


Nijednog ozbiljnog reformskog zakona


- Ovo je najlošija godina s aspekta realizacije Programa rada. I kvalitativno je loša. Nemate nijednog ozbiljnog reformskog zakona koji je okončao parlamentarnu proceduru i stupio na snagu. Nema zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, o državnoj službi. Zakoni o šumama i igrama na sreću se više i ne spominju - kaže Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenata FBiH.

Đonlagić: Izgubljene godine

Pri tome, ni Zakon o PIO još nije usvojen. Đonlagić je podsjetio da su iduće godine izbori te da „nema govora da će se išta raditi, tako da su ovo izgubljene godine“.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.