BIH

U slučaju da Mladić umre tokom žalbenog postupka, presuda postaje pravomoćna

Piše: S. K. - A. S.

26.11.2017

Sud u Hagu drži se tumačenja da prvostepena presuda postaje pravomoćna ako osuđenik tokom žalbenog postupka umre. Ovo je za „Avaz“ pojasnio mostarski advokat Josip Muselimović, ističući da praksa međunarodnog suda nije kao kod nas. 

- Prema našim zakonskim propisima, prema Zakonu o kaznenom postupku, rok za žalbu je 15 dana, a u iznimno teškim predmetima traje i do 30 dana. U praksi međunarodnog suda je drugačije – ističe Muselimović.

Ako Haški tribunal potvrdi presudu na doživotnu robiju, Mladića, najavljuju eksperti, čekaju četiri moguće lokacije gdje će izdržavati kaznu.

- Mladić ima pravo na žalbu i vjerujem da će njegova odbrana to iskoristiti. To je i potvrda da će Mladić u Hagu, u istom zatvoru u kojem se nalazi, provesti najmanje dvije godine. Očekujem da toliko vremena prođe dok se završi žalbeni postupak i potvrdi prvostepena presuda – kaže za „Avaz“ Berko Zečević, vojni ekspert.

Spominje se da bi nakon Haga Mladić mogao biti premješten u Švedsku, gdje je šest godina kaznu služila i Biljana Plavšić. Rusija je u martu ove godine obavijestila Haški tribunal da je spremna pružiti smještaj i medicinski tretman zločincu Mladiću. Prijedlog je, za sada, odbačen.

 

Garancije za navodno liječenje dala je i Srbija. No, Zečević smatra da je skoro pa nemoguće da se ovo ostvari.

Presuda sa 2.526 stranica dokaza  

Refik Hodžić, bivši portparol Haškog tribunala i aktivista za ljudska prava iz Prijedora, jučer je objavio da presuda Mladiću ima čak 2.526 stranica dokaza „prosijanih kroz najfinije sito najsofisticiranijeg krivičnog postupka do sada provedenog na planeti“.

- Samo letimično čitanje pokazuje kakav je to rudnik istine sa stotinama imena drugih počinilaca koji još nisu hapšeni. Istovremeno, ogromna dokazna građa zasnovana je na stotinama iskaza koje su dali Srbi, borci, oficiri, učesnici rata. Jesu li i oni antisrpski nastrojeni i kada su takvi postali, tokom rata ili su za Dodika i kompaniju to postali tek sada, kad na vidjelo izlazi njihov doprinos istini – navodi, između ostalog, Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.