BIH

Vrijedne žene Sokola starinama obogaćuju zavičajnu zbirku

Žene Sokola: Konačno formirano Udruženje

Piše: H. ČALIĆ

27.11.2017

U srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice, nakon Lukavice, Malešića, Piskavice, Babića, Škahovice, Pribave, Orahovice, Stjepan-Polja, formirano je društvo “Gradina”, koje okupljala žene, mlade, sportiste, kulturne radnike.  

- U okviru ovog društva već su formirani Udruženje žena te Kulturno-umjetničko društvo i Udruženje mladih. Želimo pokazati da se i u Sokolu žene mogu i hoće organizirati, da nismo drugačije od ostalih. Svakog ponedjeljka okupljamo se u svojim prostorijama i već imamo dosta aktivnosti - kaže predsjednica Udruženja žena “Soko” Dalila Nurić.

U Sokolu je prije četiri godine obnovljena zgrada stare napuštene džamije, ali je ona zaključana i ne služi svojoj svrsi, jer nema struju ni vodu. Prilika je sada, nakon formiranja Društva “Gradina”, da se napokon otvore njena vrata i da se u njoj formira zavičajna zbirka, jer članice Udruženja već donose stare predmete iz svojih kuća.


Nura Husejnović s nošnjom i opancima starim stotinu godina

- Drago nam je da smo oživjeli kulturni rad u našem Sokolu. Ova prostorija koju smo namijenili ženama, prijelazno je rješenje do useljenja u obnovljenu zgradu, koja će, kada se uradi prilaz Gradini, činiti kulturno-historijsko jezgro našeg srednjovjekovnog grada – navodi Nurić.

Jedna od starijih članica je Nura Husejnović, koja je u prostorije Udruženja donijela odjeću i opanke stare više od stotinu godina. Tu su i mangale, kredenci, pegle i druge starine.  




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.