BIH

Ubice prilikom bijega prošle kroz punkt i silom uklonile tragove

Faksimil teksta „Slobodne Bosne” od 7. oktobra 2004. godine uz koji su objavljene i fotografije nakon mučkog ubistva vojnika i policajaca u Repovcima

Piše: Avaz.ba

28.11.2017

U nastavku, kako je tvrdila, svog otkrića najveće rate tajne, „Slobodna Bosna” se i u broju od 7. oktobra 2004. godine detaljno bavila slučajem ubistva devet pripadnika Armije i MUP-a RBiH u konjičkom selu Repovci koje se desilo na samom početku agresije na BiH, u julu 1992. godine, a čiji počinioci nikada nisu procesuirani.

Akcija „Trebević 3”

- Ovo je jedan od najmonstruoznijih i najdalekosežnijih zločina koji su se desili u Hercegovini. Novinar SB prvi otkriva naredbodavce i izvršitelje ovog zločina, kao i one koji ga godinama zataškavaju te prave „strateške” razloge zbog kojih se zločin desio a ubice ostale na slobodi – potcrtava se u tekstu SB-a od 7. oktobra 2004. pod naslovom: „Zločin u Repovcima uvod u građanski rat u Hercegovini: Dugogodišnji saradnik Udbe Zejnil Delalić „Nil” i KOS-ovac Sead Rekić „Otrov” ubistvom Bošnjaka otvorili pokolj nad Srbima i Hrvatima u Hercegovini!” te navodi:

- Policijsko-vojna akcija „Trebević 3” u Konjicu počela je u proljeće 1994. godine. Za dva mjeseca uhapšeno je 180 ljudi i podnijeto je 500 krivičnih prijava. Pored ostalih, isljeđivani su predsjednik Ratnog predsjedništva Rusmir Hadžihuseinović, šef policije Jasmin Guska, komandant 443. brigade Midhat Cerovac, komandant „Zelenih beretki” Miralem Duračić, komandant „Akrepa” Midhat Pirkić Pirke...

Optužba je glasila: suradnja sa neprijateljem i podrivanje odbrambene moći. Dio akcije i vojne sigurnosti i policije (odnosno SDB RBiH) bio je usmjeren i na istragu u vezi s ubistvom u Repovcima.

Policijska istraga

Inspektori iz Sarajeva koje je vodio Fikret Mašić Kiko utvrdili su da su noć prije ubistva (oko 20 sati) putem Bradina - Repovci prošla dva vozila HVO-a sa vojnicima koje je predvodio Zvonko Zovko, komandant artiljerijskog puka HVO-a. Vozila prolaze starim putem preko Ivan-sedla. Auto sa Zovkom zaustavlja se u kući Ive i Ivanke Zovko u koju navraća i Muhamed Ajanović Kuna (brat ubijenog Šefika Ajanovića).

Prema svesci prolazaka na punktu Bradina, u 7 sati ujutro putem prvo prolazi Fuad Huseinbegović (vojnik komandanta jedinice „Lisin” Alije Avdibegovića kojeg je postavio Zejnil Delalić a ubio Reuf Ajanović) sa smjenom vojske iz Repovaca prema Bradini. Zatim Avdibegovićevi vojnici u odvojenim autima, Salko i Azem Mandžuka, te Zdravko Mucić Pavo (tada pratilac Zejnila Delalića) iz pravca Konjica vozilom „audi 80“ vlasništvo Azema Mandžuke.

Posljednji zabilježeni prolazak vozila prije ubistva u oba pravca je onaj doktora Ahmeda Jusufbegović sa bolničkim „jugom”. Nakon ovoga u svesci prolazaka na punktu u Bradini istrgnuti su listovi?!

Indicije policijske istrage govore da su ubice prilikom bijega sa mjesta ubistva prošle kroz punkt i silom uklonile tragove – objavila je „Slobodna Bosna” 7. oktobra 2004. godine.

Zijad Turković zločince odvezao u pravcu Tarčina

- Najsporniji su prolazak i izjava Zijada Turkovića, vojnika odreda „Dido” iz Pazarića (pod komandom Seada Rekića), koji navodno prolazi neposredno poslije ubistva pored mjesta zločina, vidi ubice, ali se ne zaustavlja?!

Policija, na osnovu iskaza svjedoka S. H., sumnja da je, ustvari, Turković pokupio neke od počinilaca zločina i odvezao ih u pravcu Tarčina, jer bi ubice svakako pucale na krunskog svjedoka – navodi se u tekstu „Slobodne Bosne” od 7. oktobra 2004. godine.

(Gdje je u vrijeme zločina bio predratni major KOS-a pod šifrom „Gavran” Sead Rekić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.